|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Enfeksiyon Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Pastörizasyon hastalığa neden olan mikroorganizmaları nasıl öldürür?

Pastörizasyon, süt ve diğer içeceklerdeki hastalık yapıcı mikroorganizmaları belirli bir süre kontrollü sıcaklığa tabi tutarak öldüren bir ısıl işlem işlemidir. Süreç, adını 19. yüzyılda onu geliştiren Fransız bilim adamı Louis Pasteur'dan almıştır.

Pastörizasyon, tüberküloz, tifo ve difteri gibi hastalıklara neden olanlar da dahil olmak üzere mikroorganizmalardaki proteinleri ve enzimleri denatüre ederek çalışır. Bu mikroorganizmalar tüketildiği takdirde hastalığa, hatta ölüme neden olabilir.

Pastörizasyonun spesifik sıcaklığı ve süresi, işlenen ürüne bağlı olarak değişir. Örneğin süt tipik olarak 72°C'de (161°F) 15 saniye süreyle veya 63°C'de (145°F) 30 dakika süreyle pastörize edilir. Bu koşullar, sütün lezzetini ve besin değerini korurken, hastalığa neden olan mikroorganizmaların çoğunu öldürmek için yeterlidir.

Pastörizasyon, güvenli ve raf ömrü uzun olan süt ve diğer içeceklerin üretiminde önemli bir süreçtir. Gıda kaynaklı hastalıkların azaltılmasına ve dünya çapında halk sağlığının iyileştirilmesine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır