1. Besleme :Bu, gıda kaynaklı patojenlerin en yaygın giriş yoludur. Kirlenmiş yiyecek veya içecek tüketildiğinde patojenler doğrudan sindirim sistemine girebilir.
2. İletişim :Patojenler ayrıca kontamine yiyecek veya içeceklerden deri veya mukoza ile temas yoluyla da vücuda aktarılabilir. Örneğin, bir kişi kontamine gıdaya dokunur ve sonra gözlerine veya ağzına dokunursa patojenler vücuda girebilir.
3. Solunum :Bazı patojenler, özellikle aerosol haline getirildiğinde hava yoluyla bulaşabilir. Bu durum, kontamine yiyecek veya içeceklerin, örneğin pişirme veya işleme sırasında aerosol haline gelmesi durumunda meydana gelebilir.
Patojenin türü ve giriş yolu enfeksiyonun semptomlarını ve şiddetini belirleyecektir. Bazı yaygın gıda kaynaklı patojenler Salmonella, E. coli, Listeria ve norovirüsü içerir. Bu patojenler kusma, ishal, karın ağrısı, ateş ve titreme gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. Bazı durumlarda gıda kaynaklı enfeksiyonlar hayati tehlike oluşturabilir.
Gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için ellerin sık sık yıkanması, gıdaların uygun sıcaklıkta pişirilmesi ve çiğ ve pişmiş gıdaların çapraz kontaminasyonunun önlenmesi gibi güvenli gıda işleme uygulamalarının takip edilmesi önemlidir.