1. Aşılama:Aşılama, sarı hummayı önlemenin en etkili yoludur. Sarı humma aşısı güvenli ve etkilidir ve hastalığa karşı uzun süreli koruma sağlar. Sarı hummanın endemik olduğu veya salgın riskinin olduğu bölgelerde aşılama kampanyaları yürütülmelidir.
2. Vektör kontrolü:Sivrisinek kontrol önlemleri sarıhumma bulaşma riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu önlemler şunları içerir:
- Sivrisineklerin üreyebileceği durgun suların ortadan kaldırılması
- Sivrisinek kovucuların kullanılması
- Uzun kollu gömlek ve pantolon giymek
- Sivrisinek ağlarının kullanılması
3. Gözetim ve erken teşhis:Sarı humma vakalarını izlemek için gözetim sistemleri mevcut olmalıdır. Vakaların erken tespiti ve raporlanması, kontrol altına alma tedbirlerinin hızlı bir şekilde uygulanması için çok önemlidir.
4. Seyahat kısıtlamaları:Sarı hummanın endemik bölgelerden endemik olmayan bölgelere yayılmasını önlemek için seyahat kısıtlamaları gerekli olabilir. Endemik bölgelere seyahat edenlerin seyahatten önce sarıhummaya karşı aşı yaptırmaları gerekmektedir.
5. Halkın bilinçlendirilmesi ve eğitimi:Halkı sarıhumma, belirtileri ve önleme tedbirlerinin önemi konusunda eğitmek için toplumsal bilinçlendirme kampanyaları yürütülmelidir.