1. Tip 1 diyabet: Bu tip, vücudun bağışıklık sisteminin pankreasta insülin üreten hücrelere saldırıp onları yok etmesinden kaynaklanır. İnsülin, enerji için glikozun (şekerin) kandan hücrelere girmesine yardımcı olan bir hormondur. İnsülin olmadan kan şekeri seviyeleri çok yükselebilir. Tip 1 diyabet genellikle çocukluk veya genç erişkinlik döneminde başlar ve bu tip diyabeti olan kişilerin hayatta kalabilmek için her gün insülin almaları gerekir.
2. Tip 2 diyabet: Bu tip, vücut hücrelerinin insüline karşı dirençli hale gelmesinden ve pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesinden kaynaklanır. Tip 2 diyabet genellikle yetişkinlikte başlar ve bu tür diyabeti olan kişiler genellikle sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma ve sağlıklı kiloyu koruma gibi yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla kan şekeri seviyelerini yönetebilirler. Tip 2 diyabetli bazı kişilerin kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olması için ilaç almaları da gerekir.
3. Gestasyonel diyabet: Bu tip hamilelik sırasında gelişebilecek geçici bir durumdur. Gestasyonel diyabet genellikle bebek doğduktan sonra kaybolur, ancak gebelik diyabeti olan kadınların daha sonraki yaşamlarında tip 2 diyabet geliştirme riski daha yüksektir.