Eski Tedaviler:
- Diyet Kontrolü :Eski zamanlarda insanlar belirli yiyeceklerin kan şekeri düzeylerini etkileyebileceğinin farkındaydı. Bazı kültürler sebze açısından zengin beslenmeyi ve şekerli yiyeceklerden kaçınmayı tavsiye ediyordu.
- Bitkisel Çözümler :Diyabetin kontrolünde algılanan faydaları nedeniyle çeşitli bitki ve otlar kullanıldı. Örnekler arasında çemen otu, tarçın ve ginseng bulunur.
- Kan akması :Bu uygulama eski zamanlarda "saf olmayan" kanı uzaklaştırmak ve salgıları dengelemek için kullanılmıştır. Ayrıca yüksek kan şekeri seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olduğuna inanılıyordu.
Ortaçağ Tedavileri :
- Su Terapisi :Ortaçağ Avrupa'sında, bol miktarda su içmenin vücuttan fazla şekerin atılmasına yardımcı olabileceğine inanılıyordu.
- Fiziksel Aktivite :Kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olmak için düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite teşvik edildi.
Rönesans ve Aydınlanma Tedavileri:
- Afyon ve Laudanum :Bu maddeler ağrı, susuzluk ve kaygı gibi semptomları hafifletmek için kullanıldı. Ancak bunların kullanımının ciddi yan etkileri vardı ve diyabetin altında yatan nedenleri ele alamıyordu.
- Hayvan Organları ve Ekstraktları :Pankreas veya karaciğer gibi hayvan organları, bu dokuların tüketilmesinin diyabetli kişilerde pankreasın işlevini iyileştirebileceği veya iyileştirebileceği inancına dayanarak çiğ olarak veya ekstrakt halinde tüketildi.
19. Yüzyıl Gelişmeleri:
- Pankreas Özü Terapisi :19. yüzyılın sonlarında bilim adamları pankreasın diyabetteki rolünü araştırmaya başladılar. Diyabetli kişilerde yetersiz pankreas üretimini telafi etmek amacıyla hayvan pankreasından elde edilen özler kullanıldı.
- Erken İnsülin Tedavisi :1920'lerde Kanadalı bilim adamları Frederick Banting ve Charles Best, köpek pankreasından insülini başarıyla izole edip saflaştırdılar. Bu, diyabet tedavisinde devrim yaratan modern insülin tedavisinin başlangıcı oldu.
20. ve 21. Yüzyıl Gelişmeleri:
- Oral Hipoglisemik Ajanlar :1940'lı yıllarda kan şekerini düşüren ilk ağızdan alınan ilaçlar tanıtıldı. Bunlar, karaciğerde insülin üretimini uyaran veya glikoz üretimini azaltan sülfonilüreler ve biguanidleri içeriyordu.
- İnsülin Tedavisindeki Gelişmeler :İnsülin dağıtım yöntemleri ve formülasyonları, sentetik insan insülini, insülin analogları ve insülin pompalarının piyasaya sürülmesiyle gelişmeye devam etti.
- Sürekli Glikoz İzleme (CGM) :CGM cihazları, gerçek zamanlı glikoz izleme ve verileri sağlamak ve insülin tedavisinde daha iyi ayarlamalara olanak sağlamak üzere geliştirildi.
- İnkretin Temelli Terapiler :GLP-1 reseptör agonistleri ve DPP-4 inhibitörleri, insülin sekresyonunu uyarmak ve kan şekeri seviyesini düzenlemek için geliştirildi.
Bunlar diyabet için geçmiş tedavilerden sadece birkaç örnektir. Devam eden araştırmalarla, diyabetle yaşayan bireylerin yaşamlarını iyileştirmeyi amaçlayan yeni gelişmeler ve tedaviler uygulanmaya devam ediyor.