İki ana diyabet türü vardır:
* Tip 1 diyabet: Bu tip, vücudun bağışıklık sisteminin pankreasta insülin üreten hücrelere saldırıp yok ettiği bir otoimmün reaksiyondan kaynaklanır. Bu, insülinin tamamen eksikliğine yol açar ve tip 1 diyabetli kişilerin hayatta kalabilmek için insülin enjeksiyonu yapması gerekir.
* Tip 2 diyabet: Bu tip diyabetin en yaygın şeklidir ve vücut hücrelerinin insüline normal şekilde yanıt vermediği insülin direnci ile karakterize edilir. Bu kanda glikoz birikmesine yol açabilir. Tip 2 diyabet genellikle obezite, fiziksel hareketsizlik ve ailede diyabet öyküsü ile ilişkilidir.
Diyabet İçin Risk Faktörleri
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere diyabet gelişimi için çeşitli risk faktörleri vardır:
- Obezite veya aşırı kilo
- Hareketsiz bir yaşam tarzı
- Ailede diyabet öyküsü
- 45 yaş üstü
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kolesterol
- Gestasyonel diyabet (hamilelik sırasında gelişen diyabet)
- Belirli etnik kökenler (örneğin, Afro-Amerikan, Hispanik, Asyalı Amerikalı, Pasifik Adalı)
Diyabeti Yönetmek
Diyabet, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçların bir kombinasyonu yoluyla yönetilebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerir:
* Akdeniz diyeti veya DASH diyeti gibi sağlıklı bir diyet uygulamak
* Düzenli fiziksel aktivitede bulunmak
* Sağlıklı kiloyu korumak
*Sigarayı bırakmak
* Stresi yönetmek
Diyabet ilaçları şunları içerir:
* İnsülin:Tip 1 diyabetli kişilerde ve bazı tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri seviyesini düşürmek için kullanılır
* Ağızdan alınan ilaçlar:Bunlar arasında metformin, sülfonilüreler, tiazolidindionlar, DPP-4 inhibitörleri, GLP-1 reseptör agonistleri ve SGLT2 inhibitörleri bulunur. Bu ilaçlar kan şekeri düzeylerini düşürmek için farklı şekillerde çalışır.
Diyabetli kişilerin, kan şekeri düzeylerini etkili bir şekilde yönetmek ve ciddi komplikasyonları önlemek için uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçları içeren kişiselleştirilmiş bir tedavi planı geliştirmek amacıyla sağlık ekibiyle yakın bir şekilde çalışması önemlidir.