Böbrek hastalığı riskinde artış: Diyabet böbreklere zarar vererek böbrek hastalığına yol açabilir. Bunun nedeni, yüksek kan şekeri düzeylerinin böbreklerdeki kan damarlarının hasar görmesine neden olabilmesi ve bunun da yara izine ve böbrek yetmezliğine yol açabilmesidir.
Körlük riskinin artması: Diyabet, gözün arkasındaki ışığa duyarlı doku olan retinadaki kan damarlarına zarar verebilir. Bu, tedavi edilmezse körlüğe neden olabilecek diyabetik retinopati adı verilen bir duruma yol açabilir.
Sinir hasarı riskinin artması: Diyabet sinirlere zarar vererek diyabetik nöropati adı verilen bir duruma yol açabilir. Bu, ellerde, ayaklarda ve bacaklarda ağrıya, uyuşukluğa, karıncalanmaya veya güçsüzlüğe neden olabilir.
Artan amputasyon riski: Diyabet, özellikle bacaklarda ve ayaklarda amputasyon riskini artırabilir. Bunun nedeni, diyabetin sinir hasarına ve zayıf kan dolaşımına neden olabilmesi ve bunun da iyileşmeyen enfeksiyonlara ve yaralara yol açabilmesidir.
Diş eti hastalığı riskinde artış: Diyabetli kişilerin diş eti hastalığına yakalanma olasılığı, diyabeti olmayan kişilere göre daha yüksektir. Bunun nedeni, diyabetin vücudun bağışıklık sistemini etkileyerek vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırmasıdır.