Metformin hastalar sık şişkinlik , bulantı , kusma veya ishalşeklinde mide sıkıntı yaşayabilirsiniz . Hazımsızlık , anormal dışkı , karın rahatsızlığı, mide yanması , ağız kuruluğu ve tat bozuklukları daha sık görülür .
Dolaşım ve Solunum Sistemi Etkilerigöğüs
Rahatsızlık , kızarma ve çarpıntı metformin kullanımı ile not edilmiştir . Üst solunum yolu enfeksiyonu ve /veya nefes darlığı sıklığının artması da oluşabilir .
Metabolik ve endokrin etkiler istenen kan şekeri düzeyleri var daha
Aşağı Ayrıca metformin kullanımı ile bildirilmiştir . Bazı hastalarda B12 vitamini düzeylerinde bir düşüş olabilir . Metformin seviyelerivücutta birikir eğer nadir fakat ciddi bir durumdur , laktik asidoz oluşabilir . Değişmiş böbrek fonksiyonu olan hastalar metformin tedavisi sırasında yakından izlenmelidir . Iyot bazlı boyalar içeren prosedürler uygulanan hastalarda , metforminişlem sonrası 48 saat boyunca kesilmelidir .
Dermatolojik Etkileri
Metformin , bazı hastalarda bir döküntü neden olun . Tırnak bozuklukları da .
Merkezi Sinir Sistemi not edilmiştir ve Kas-iskelet Etkileri
Baş dönmesi , sersemlik , titreme , terleme ve baş ağrısı bildirilmiştir . Kas ağrısı veya zayıflığı da oluşabilir .
Diğer Faydalı Bilgiler ve Önlemler
Metformin gıda ile alınmalıdır . Metformin genellikle kendisi tarafından düşük kan şekeri neden olmaz , fakat hastaların belirti ve düşük hem de yüksek kan şekeri belirtileri üzerine eğitilmeli ve öğün atlamak olmamalı . Uzun süreli salınımlı formülasyonlar , yutulmak ezilmiş hiç ya da çiğnenen olmalıdır. Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda alternatif ajanlar lehine metformin tedavisi kaçınmalısınız .