_1. Alerjiler _
Çeşitli alerjenler, belirli elementlerle temastan kaynaklanan kurdeşen, döküntü ve iltihaplanma gibi kontakt dermatite neden olabilir. Buzağılarda döküntüye neden olabilecek yaygın alerjenler şunları içerir:
- Mücevherat gibi metaller
- Bazı sentetik liflerden yapılan giysiler
- Kozmetik ve güzellik ürünleri
- İlaçlar veya topikal cilt bakım kremleri
- Toz
- Polen
- Hayvan kürkü
_2. Böcek Isırmaları ve Sokmaları _
Örümcekler, sivrisinekler ve arılar gibi böceklerin ısırıkları bazen baldırınızda kırmızı döküntülere neden olabilir. Bazı böcek sokmaları, nefes almada zorluk, yüzünüzde, dilinizde veya dudaklarınızda şişlik veya göğüs ağrısı gibi ciddi ve yaşamı tehdit eden semptomlara neden olabilir.
_3. Egzama _
Egzama ciltte kuru, kırmızı ve kaşıntılı lekelere neden olabilen bir cilt rahatsızlığıdır. Atopik egzama ve kontakt dermatit dahil olmak üzere çeşitli egzama türleri vardır. Atopik egzama sıklıkla kalıtsal olan ve alerjilerle ilişkili olan kronik bir cilt hastalığıdır.
_4. Sedef hastalığı _
Sedef hastalığı, ciltte kırmızı, pullu lekelere neden olan başka bir kronik cilt rahatsızlığıdır. Buzağılar da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Sedef hastalığı otoimmün bir hastalıktır, yani bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına saldırması anlamına gelir.
_5. Güneş yanığı _
Kötü bir güneş yanığı, özellikle ciddi bir yanıksa, baldırlarda kızarıklığa neden olabilir. Güneş yanığı ayrıca etkilenen cildin kırmızı, kaşıntılı ve hatta ağrılı olmasına neden olabilir.
_6. Selülit _
Selülit ateşe, titremeye, yorgunluğa ve özellikle baldırlarda olmak üzere ciltte kırmızı, şiş ve ağrılı lekelere neden olabilen bakteriyel bir cilt enfeksiyonudur. Selülit alttaki dokuya derinlemesine yayılabilir ve antibiyotiklerle derhal tedavi edilmezse ciddileşebilir.
_7. Tinea Cruris veya Jokey Kaşıntı _
Kırmızı döküntü, saçkıran olarak da bilinen dermatofitoz adı verilen bir mantar enfeksiyonunu gösterebilir. Bir varyant tinea crucis veya sporcu kaşıntısı olarak bilinir. Tipik olarak buzağıları, skrotumu ve uylukları etkiler. Bu döküntüde kaşıntı ve yanma hissi yaygındır. Saçkıran bulaşıcıdır; kişiden kişiye yayılır.
_8. İlaç Döküntüsü _
Kırmızı döküntü ilaç alerjisinin bir işareti olabilir. Kızarıklığa neden olabilecek bazı ilaçlar arasında penisilinler, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar, bazı kemoterapi ilaçları ve antiviral ilaçlar bulunur.
Baldırınızdaki kırmızı döküntü kendiliğinden geçmiyorsa veya başka belirtiler de yaşıyorsanız doğru tanı ve tedavi için bir doktora başvurmanız önerilir. Kendi kendine ilaç tedavisi veya kalıcı bir kızarıklığın göz ardı edilmesi tehlikeli olabilir.