1. Alerjik reaksiyonlar: Yiyecekler (örneğin yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri), ilaçlar (örneğin penisilin), böcek ısırıkları/sokmaları, lateks veya diğer alerjenler gibi belirli maddelere karşı alerjik reaksiyon, yanma, kaşıntılı kırmızı döküntü olarak kendini gösterebilir.
2. Kontakt dermatit: Bu tür cilt iltihabı, cilt tahriş edici bir maddeyle (örneğin, bazı kimyasallar, zehirli sarmaşık gibi bitkiler veya nikel gibi metaller) veya bir alerjenle doğrudan temas ettiğinde ortaya çıkar.
3. Egzama (atopik dermatit): Kuru, kaşıntılı, kırmızı ve pullu deri döküntüleri ile karakterize kronik inflamatuar bir cilt rahatsızlığı.
4. Sedef hastalığı: Cildi etkileyen, kırmızı, pullu, kaşıntılı lekelere neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır.
5. Kurdeşen (ürtiker): Deride aniden ortaya çıkan ve hızla gelip gidebilen (akut ürtiker) veya haftalarca devam edebilen (kronik ürtiker) kabarık, kaşıntılı, kırmızı lekeler.
6. Isı döküntüsü (miliaria): Genellikle sıcak ve nemli havalarda ter kanalları tıkandığında ciltte oluşan küçük, kaşıntılı, kırmızı şişlikler.
7. Suçiçeği (varisella): Küçük, içi sıvı dolu kabarcıklar içeren, kaşıntılı, kırmızı bir döküntü ile karakterize oldukça bulaşıcı bir viral enfeksiyon.
8. Kızamık: Ateş, öksürük ve diğer semptomların yanı sıra kırmızı, kaşıntılı döküntülere neden olan başka bir viral enfeksiyon.
9. Kızamıkçık (Alman kızamıkçığı): Tipik olarak ateş ve şişmiş lenf düğümlerinin eşlik ettiği, kırmızı, kaşıntılı döküntülere neden olan hafif bir viral enfeksiyon.
10. Kızıl hastalığı: Strep boğazının bir komplikasyonu olarak gelişen, kırmızı, kaşıntılı döküntü ve kırmızı, çileğe benzer bir dil ile karakterize bakteriyel bir enfeksiyon.
11. İlaç reaksiyonları: Antibiyotikler (örn. penisilin), sülfonamidler veya antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) gibi bazı ilaçlar, yanabilen ve kaşınabilen ilaca bağlı döküntülere neden olabilir.
12. Böcek ısırıkları/sokmaları: Sivrisinek, pire, kene veya arı gibi böceklerin ısırıkları veya sokmaları, lokal yanma, kaşıntı ve kırmızı şişliklere veya lekelere neden olabilir.
13. Güneş yanığı: Güneşten veya yapay kaynaklardan gelen ultraviyole (UV) radyasyona aşırı maruz kalmak güneş yanığına neden olabilir ve bu da cildin kırmızı, kaşıntılı ve ağrılı olmasına neden olabilir.
14. Mantar enfeksiyonları: Saçkıran (tinea) veya ayak mantarı gibi mantar enfeksiyonlarının neden olduğu döküntüler kırmızı, kaşıntılı ve pullu olabilir.
15. Cilt kanseri: Nadir durumlarda, yanan, kaşıntılı kırmızı döküntü, bazal hücreli karsinom veya skuamöz hücreli karsinom gibi cilt kanserinin belirtisi olabilir.
Yanıcı, kaşıntılı, kırmızı bir döküntü yaşarsanız, doğru teşhis ve uygun tedavi için bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir.