Bağırsak yüzey alanı şu şekilde artırılır:
1. Uzunluk:İnce bağırsak mide ve kalın bağırsaktan çok daha uzundur. Ortalama bir yetişkinde yaklaşık 6-7 metre (20-23 feet) uzunluğundadır. Bu dikkate değer uzunluk, besin emiliminin gerçekleşmesi için daha fazla alan sağlar.
2. Kıvrımlar:İnce bağırsağın iç astarı pürüzsüz değildir ancak plika daireselleri adı verilen çok sayıda kıvrıma sahiptir. Bu dairesel kıvrımlar, emilim için mevcut yüzey alanını daha da arttırır.
3. Villi:Plika halkalarından çıkıntı yapan, villus adı verilen parmak benzeri yapılardır. Villuslar, mikrovilli içeren özel epitelyal hücrelerle kaplıdır ve besin alımı için yüzey alanını daha da arttırır.
4. Mikrovillus:Villusları kaplayan her bir epitel hücresinin yüzeyi, mikrovillus adı verilen, fırça kenarı olarak da bilinen küçük çıkıntılarla kaplıdır. Bu mikrovilluslar hücrelere kadifemsi bir görünüm kazandırır ve besin emilimi için yüzey alanını önemli ölçüde artırır.
Bağırsakların geniş yüzey alanı, yediğimiz besinlerdeki besinlerin etkili bir şekilde emilmesini sağlar. Emilen besinler daha sonra enerji üretimi, büyüme ve onarım için kan dolaşımı yoluyla vücudun çeşitli bölgelerine taşınır.