1. Alerji Testi:Alerjileri teşhis etmek için yaygın olarak cilt testleri kullanılır. Alerji uzmanı, az miktarda şüpheli alerjeni cilde yerleştirerek ve reaksiyonu gözlemleyerek kişinin belirli bir maddeye alerjisi olup olmadığını belirleyebilir.
2. Tüberküloz (TB) Testi:Mantoux tüberkülin deri testi, latent tüberküloz enfeksiyonunu teşhis etmek için kullanılır. Tüberküloz bakterisinden saflaştırılmış bir protein türevi olan tüberkülinin az miktarda cilde enjekte edilmesini ve reaksiyonun kontrol edilmesini içerir.
3. Mantar Enfeksiyonları:Kandidiyaz ve aspergilloz gibi bazı mantar enfeksiyonlarını teşhis etmek için deri testleri kullanılabilir. Cilde az miktarda mantar antijeni enjekte edilir ve reaksiyon olası bir enfeksiyonu gösterir.
4. Gecikmiş Aşırı Duyarlılık:Deri testleri, bağışıklık sisteminin gecikmiş bir aşırı duyarlılık tepkisi oluşturma yeteneğini değerlendirebilir. Bu tür bir yanıt, belirli enfeksiyonlarla ve otoimmün bozukluklarla savaşmak için gereklidir.
5. Kontakt Dermatit:Yama testi, bir alerjenle doğrudan cilt temasına karşı alerjik bir reaksiyon olan kontakt dermatite neden olan spesifik maddeyi tanımlamak için kullanılan bir tür cilt testidir.
6. İlaç Alerjileri:Bir kişinin belirli ilaçlara alerjisi olup olmadığını belirlemek için bunları uygulamadan önce cilt testleri yapılabilir.
7. Bağışıklık Yetmezliği:Cilt testleri, kişinin bağışıklık sisteminin genel sağlığını değerlendirmeye ve olası bağışıklık yetersizliklerini belirlemeye yardımcı olabilir.
Deri testi sonuçlarının yorumlanmasının her zaman, doğru tanıyı sağlamak için hastanın tıbbi geçmişini ve diğer faktörleri dikkate alabilecek bir sağlık uzmanı tarafından yapılması gerektiğine dikkat etmek önemlidir.