1. İmplantasyon Kanaması :Bu, döllenmiş bir yumurtanın rahim iç zarına yerleşmesiyle meydana gelebilir. Genellikle beklenen adet döneminizden birkaç gün önce ortaya çıkar ve yalnızca kısa bir süre sürer.
2. Adet Arası Kanama :Adet dönemleri arasında meydana gelen kanama veya lekelenmeyi ifade eder. Yaygındır ve hormonal değişiklikler, stres veya doğum kontrolündeki değişiklikler gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
3. Ani Kanama :Bu tür lekelenme, doğum kontrol hapları veya enjeksiyonlar gibi hormonal doğum kontrol ilaçları kullandığınızda ortaya çıkabilir. Bu genellikle geçici bir yan etkidir ve zamanla geçmesi gerekir.
4. Yumurtalık Kistleri :Bazen yumurtalık kistleri normal adet döngüsünün dışında hafif lekelenme veya kanamaya neden olabilir.
5. Enfeksiyonlar :Vajina, rahim ağzı veya rahimdeki bazı enfeksiyonlar da lekelenmeye veya anormal akıntıya neden olabilir.
6. Perimenopoz :Menopoza yaklaşıyorsanız hormonal değişiklikler, lekelenme de dahil olmak üzere düzensiz kanama düzenlerine yol açabilir.
7. Tıbbi Durumlar :Nadiren lekelenme, tiroid problemi veya bazı jinekolojik sorunlar gibi altta yatan tıbbi bir durumun işareti olabilir.
8. Yaralanma :Yakın zamanda bir jinekolojik işlem geçirdiyseniz ya da travma geçirdiyseniz lekelenme meydana gelebilir.
Ne Zaman Endişelenmeli :
- Lekelenme şiddetliyse veya birkaç günden fazla sürüyorsa
- Karın ağrısı, ateş veya kötü kokulu akıntı gibi başka belirtiler de eşlik ediyorsa
- Hamileyseniz veya hamilelikten şüpheleniyorsanız
- Menopozdan sonra yeni veya düzensiz kanama yaşıyorsanız
- Hormonal ilaç kullanıyorsanız ve kanamanız aşırı veya sürekli ise
Adet dönemleri arasında herhangi bir kanama veya lekelenme konusunda endişeleriniz varsa, doğru tanı ve gerekirse tedavi için doktorunuza danışmak her zaman en iyisidir. Sebebini belirleyebilir ve uygun tavsiye veya müdahaleleri sağlayabilirler.