Hafif AD için topikal tedaviler genellikle ilk savunma hattıdır. Bunlar arasında cildi nemli tutan ve daha fazla tahrişi önleyen nemlendiriciler, iltihabı ve kaşıntıyı azaltan topikal kortikosteroidler ve bağışıklık tepkisini bastırıp iltihabı azaltan kalsinörin inhibitörleri yer alır.
Orta ila şiddetli vakalarda AD semptomlarını kontrol altına almak için sistemik tedaviler gerekli olabilir. Bunlar, topikal kortikosteroidlerden daha güçlü olan ve iltihaplanmayı ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilecek oral kortikosteroidleri ve iltihabı azaltmak ve alevlenmeleri önlemek için bağışıklık sistemini baskılayarak çalışan bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları içerir.
AD için daha yeni bir tedavi sınıfı olan biyolojiklerin de orta ila şiddetli vakaların tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir. Biyolojik ilaçlar, iltihabı azaltmak ve semptomları iyileştirmek için bağışıklık sisteminin belirli kısımlarını hedef alan enjekte edilebilir ilaçlardır.
Şiddetli AD vakalarında, daha iyi semptom kontrolü sağlamak için birden fazla ilacın birlikte kullanıldığı kombinasyon tedavisi gerekli olabilir. Ek olarak, bilinen tetikleyicilerden kaçınmak, stres yönetimi ve uygun cilt bakımı gibi yaşam tarzı değişiklikleri de AD'nin yönetilmesinde ve alevlenmelerin şiddetinin azaltılmasında önemli bir rol oynayabilir.
Bireysel AD vakanız için en uygun tedavi planını belirlemek amacıyla dermatolog gibi bir sağlık uzmanıyla yakın çalışmanız önemlidir. Hangi tedavi seçeneklerinin sizin için güvenli ve etkili olduğu konusunda rehberlik sağlayabilir, tedaviye yanıtınızı izleyebilir ve zaman içinde gerektiği şekilde ayarlayabilirler.