1. Adım:En şiddetli yanığı belirleyin.
En şiddetli yanık, Toplam Yanık Yüzey Alanı (TBSA) yüzdesinin en yüksek olduğu yanık olarak tanımlanır. Aynı TBSA yüzdesine sahip birden fazla yanık varsa en şiddetli yanık, yüz, eller, ayaklar veya cinsel organlar gibi vücudun kritik bir bölgesinde yer alan yanıktır.
2. Adım:En şiddetli yanığı kodlayın.
En şiddetli yanık, ICD-10-CM kod kitabının 19. Bölümündeki uygun yanma kodu kullanılarak kodlanır. Yanık kodu, yanığın konumuna ve yanığın derinliğine bağlıdır.
3. Adım:Ek yanıkları kodlayın.
En şiddetli yanık olarak kabul edilmeyen ek yanıklar varsa, bunlar ICD-10-CM kod kitabının 19. Bölümündeki uygun yanık kodları kullanılarak kodlanmalıdır. Ek yanıklara ilişkin yanık kodları, azalan ciddiyet sırasına göre listelenmelidir.
4. Adım:Uygun harici neden kodunu ekleyin.
Her yazma koduna ICD-10-CM kod kitabının 20. Bölümünden bir harici neden kodu eklenmelidir. Dış neden kodu, yangın, sıcak sıvı veya elektrik akımı gibi yanığın nedenini gösterir.
Örnek:
Hasta aşağıdaki yanıklardan muzdariptir:
- Sol kolda %15 TBSA kısmi kalınlıkta yanık
- Sağ bacakta %10 TBSA tam kalınlıkta yanık
- Yüzde %5 TBSA yüzeysel yanık
En şiddetli yanık, sağ bacakta oluşan %10 TBSA tam kat yanıktır. Bu yanık, T23.41XA (Sağ bacakta tam kalınlıkta yanık, açık yara için ilk karşılaşma) kodu kullanılarak kodlanır.
Ek yanıklar, T20.31XA (Sol kolda kısmi kalınlıkta yanık, açık yara için ilk karşılaşma) ve T14.01XA (Yüzde yüzeysel yanık, açık yara için ilk karşılaşma) kodları kullanılarak kodlanır.
Tüm yanıkların dış neden kodu X94.0'dır (Sıcak nesneler ve maddelerle kazara temas).
Son kod dizisi şöyledir:
-T23.41XA
-T20.31XA
-T14.01XA
-X94.0