Boğulma herhangi bir nozül tipinde meydana gelebilir, ancak en çok akış yönünde kesit alanı azalan nozüller olan yakınsak nozullarda görülür. Yakınsak bir nozulda, kesit alanı azaldıkça akış hızı artar ve basınç azalır. Akış hızı ses hızına yaklaştıkça basınç daha hızlı düşer. Bu da Mach sayısının (akış hızının ses hızına oranı) artmasına neden olur. Mach sayısı 1'e ulaştığında nozülün tıkalı olduğu söylenir.
Bir nozül için kritik basınç oranı, nozül tıkandığında yukarı akış basıncının nozül boğazındaki basınca oranıdır. Kritik basınç oranı, nozuldan akan gazın özgül ısı oranının bir fonksiyonudur. Mükemmel bir gaz için kritik basınç oranı şu şekilde verilir:
''''
PRc =[(k+1)/2]^(k/(k-1))
''''
Neresi:
* PRc kritik basınç oranıdır
* k özgül ısı oranıdır
Hava için özgül ısı oranı yaklaşık 1,4, kritik basınç oranı ise yaklaşık 0,528'dir.
Boğulmanın nozülden geçen akış üzerinde çeşitli etkileri olabilir. Birincisi, akışın kararsız hale gelmesine neden olabilir, bu da gürültü ve titreşime neden olabilir. İkincisi, nozülden geçen kütlesel akış hızını azaltabilir ve bu da nozülün kullanıldığı sistemin performansını etkileyebilir. Üçüncüsü, akışın nozulun duvarlarından ayrılmasına neden olabilir ve bu da nozüle zarar verebilir.