- Sıcak Otoimmün Hemolitik Anemi (WAIHA): Kırmızı kan hücrelerine karşı IgG tipi antikorlar üretildiğinde ortaya çıkar. Bu antikorlar vücut sıcaklığında kırmızı kan hücresi yüzeyine bağlanarak kompleman proteinlerini aktive eder ve kırmızı kan hücrelerinin yok olmasına yol açar.
- Soğuk Aglütinin Hastalığı: Düşük sıcaklıklarda kırmızı kan hücrelerine bağlanan ve kırmızı kan hücresi aglütinasyonuna ve tahribatına yol açan, soğuk aglütininler adı verilen IgM tipi antikorlardan kaynaklanır.
- Paroksismal Soğuk Hemoglobinüri (PCH): Soğuk havaya maruz kalmanın tetiklediği nadir bir otoimmün hemolitik anemi şeklidir. Düşük sıcaklıklara maruz kaldığında kompleman proteinleri aktive olur, bu da büyük miktarda kırmızı kan hücresi tahribatına ve idrara hemoglobin salınmasına neden olur.
- İlaca Bağlı Otoimmün Hemolitik Anemi: Penisilin, sefalosporinler, kinin ve metildopa gibi bazı ilaçlar bazen otoimmün tepkileri tetikleyerek kırmızı kan hücresi tahribatına yol açabilir.
- İdiyopatik Otoimmün Hemolitik Anemi: Bazı durumlarda, otoimmün hemolitik aneminin kesin nedeni bilinmemektedir ve bu da "idiyopatik otoimmün hemolitik anemi" terimine yol açmaktadır.