* Aşılar: Aşılar, bağışıklık sistemi tarafından yabancı olarak tanınan moleküller olan antijenleri içeren preparatlardır. Bir aşı vücuda verildiğinde bağışıklık sistemi antijene karşı antikorlar üretir ve bu antikorlar gelecekte aynı patojenle enfeksiyona karşı korunmaya yardımcı olabilir.
* Toksinler: Toksinler bakteriler ve diğer mikroorganizmalar tarafından üretilen zehirli maddelerdir. Bir toksin vücuda girdiğinde doku hasarına ve hastalığa neden olabilir. Bununla birlikte, toksinler aynı zamanda immünojenik de olabilir ve bir toksine maruz kalmak, gelecekte aynı mikroorganizmayla enfeksiyona karşı koruma sağlayabilecek antikorların üretilmesine yol açabilir.
* Alerjenler: Alerjenler alerjik reaksiyona neden olabilen maddelerdir. Bir alerjenle karşılaşıldığında bağışıklık sistemi aşırı tepki verir ve IgE adı verilen, mast hücrelerine ve bazofillere bağlanan antikorlar üretir. Bir alerjenle tekrar karşılaşıldığında bu hücrelerdeki IgE antikorlarına bağlanarak histamin ve diğer inflamatuar aracıların salınmasına neden olur, bu da hapşırma, burun akıntısı, gözlerde sulanma ve nefes almada zorluk gibi semptomlara yol açabilir.
* Nakil antijenleri: Transplant antijenleri hücrelerin yüzeyinde eksprese edilen proteinlerdir. Bir organ veya doku bir kişiden diğerine nakledildiğinde, alıcının bağışıklık sistemi, donörün transplant antijenlerini yabancı olarak tanıyabilir ve nakledilen organ veya dokuya saldırabilir. Bu, nakil reddi adı verilen bir duruma yol açabilir.
İmmünojenik ajanlar vücudun bağışıklık tepkisinin önemli bir parçasıdır. İmmünojenik ajanlar, bağışıklık sistemini antikorlar ve diğer bağışıklık hücreleri üretmesi için uyararak enfeksiyon ve hastalığa karşı korunmaya yardımcı olabilir.