|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Bağışıklık sistemi hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

COVID-19 Tedavileri ve Aşıları:Ne Kadar Yakında?

Aşılar:

AstraZeneca/Oxford: AstraZeneca/Oxford COVID-19 aşısı, SARS-CoV-2'nin spike proteinini taşıyacak şekilde genetiği değiştirilmiş bir soğuk algınlığı virüsünün (adenovirüs) zayıflatılmış bir versiyonundan yapılmıştır. Aşı, ilaç şirketi AstraZeneca tarafından Oxford Üniversitesi işbirliğiyle üretiliyor.

Şu anda AstraZeneca/Oxford aşısı çeşitli ülkelerde Faz 3 denemelerinden geçmektedir. Bu denemelerin sonuçlarının 2020'nin sonlarında veya 2021'in başlarında alınması bekleniyor. Aşının etkili ve güvenli olduğu kanıtlanırsa, 2021'in başlarında halkın kullanımına sunulabilir.

Pfizer/BioNTech: Pfizer/BioNTech COVID-19 aşısı, haberci RNA (mRNA) teknolojisi kullanılarak geliştirildi. mRNA molekülleri protein üretimi için genetik talimatları taşır. Bu durumda aşıdaki mRNA, SARS-CoV-2'nin spike proteinini üretme talimatlarını taşıyor. Aşı, ilaç şirketi Pfizer tarafından Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile işbirliği içinde üretiliyor.

Pfizer/BioNTech aşısının 3. Aşama denemesi Temmuz 2020'de başladı. Denemenin sonuçlarının Kasım sonu veya Aralık 2020 başında alınması bekleniyor. Aşının etkili ve güvenli olduğu kanıtlanırsa, en kısa sürede halkın kullanımına sunulabilir. Aralık 2020.

Moderna: Pfizer/BioNTech aşısına benzer şekilde Moderna COVID-19 aşısı da SARS-CoV-2'ye karşı bağışıklık tepkisini uyarmak için mRNA teknolojisini kullanıyor. Aşı, Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna tarafından üretiliyor.

Moderna aşısının Faz 3 denemeleri Temmuz 2020'de başladı. Denemeden elde edilen ön sonuçlar, aşının Kovid-19'u önlemede %94,5 etkili olduğunu gösterdi. Aşı şu anda düzenleyici otoriteler tarafından değerlendiriliyor ve potansiyel olarak 2021'in başlarında halkın kullanımına sunulabilir.

Tedaviler:

Remdesivir: Remdesivir, başlangıçta Ebola'yı tedavi etmek için geliştirilmiş bir antiviral ilaçtır. Ancak Kovid-19 hastalarının tedavisinde umut verici sonuçlar elde edildi. İlaç SARS-CoV-2'nin çoğalmasını engelleyerek çalışıyor.

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) sponsorluğunda yapılan bir klinik araştırmada, remdesivirin Kovid-19 hastalarının iyileşme süresini 15 günden 11 güne kısalttığı görüldü. İlaca, COVID-19 tedavisi için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni (EUA) verildi.

Deksametazon: Deksametazon, solunum yolu hastalıkları da dahil olmak üzere çeşitli durumlarda inflamasyonu azaltmak için yaygın olarak kullanılan bir steroid ilaçtır. Klinik çalışmalarda deksametazonun, oksijen desteğine ihtiyaç duyan ciddi COVID-19 hastalarında hayatta kalma oranlarını iyileştirdiği gösterilmiştir.

Birleşik Krallık'ta yürütülen RECOVERY (COVID-19 Tedavisinin Rastgele Değerlendirilmesi) çalışması, deksametazonun solunum cihazındaki hastalarda ölüm riskini üçte bir, oksijen kullanan hastalarda ise beşte bir oranında azalttığını buldu. Deksametazon, o zamandan beri dünya çapındaki birçok sağlık otoritesi tarafından ciddi COVİD-19 vakalarında kullanılması tavsiye edilmektedir.

İyileşen Plazma: İyileşme plazması, COVID-19'dan iyileşen kişilerden toplanan kan plazmasıdır. Bu plazma, aktif enfeksiyonu olan hastalara nakledildiğinde virüse karşı potansiyel olarak bağışıklık sağlayabilen SARS-CoV-2'ye karşı antikorlar içerir.

İyileşen plazma, klinik deneylerde COVID-19 için potansiyel bir tedavi olarak ümit verici sonuçlar göstermiştir. Ancak etkinliğini ve optimal kullanımını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. FDA, hastanede yatan COVID-19 hastalarının tedavisinde iyileşen plazmanın kullanımına ilişkin bir EUA yayınladı.

COVID-19 aşılarının ve tedavilerinin bulunabilirliğine ilişkin zaman çizelgelerinin, devam eden klinik araştırmalara, düzenleyici onaylara ve üretim kapasitelerine bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]