1. Böbrek: Böbrek nakli, sağlıklı bir böbreğin canlı bir donörden (canlı donörden böbrek nakli) veya ölmüş bir donörden (merhum donörden böbrek nakli) cerrahi olarak çıkarılmasını ve bunun son dönem böbrek hastalığı olan bir kişiye implantasyonunu içerir. Nakledilen böbrek, alıcının hastalıklı böbreklerinin işlevlerini üstlenir, kandaki atık ürünleri ve sıvıları filtreleyerek idrar üretir.
2. Üreter: Üreterler idrarı böbreklerden mesaneye taşıyan tüplerdir. Üreterlerin ciddi hasar görmesi veya tıkanması durumlarında üreter nakli gerekli olabilir. Hasarlı üreteri değiştirmek veya onarmak için donörden alınan sağlıklı üreterin bir bölümü nakledilebilir.
3. Mesane: Mesane nakli, hastalıklı veya hasar görmüş mesanenin cerrahi olarak çıkarılmasını ve bunun bir donörden alınan sağlıklı mesane ile değiştirilmesini içerir. Bu prosedür mesane kanseri, şiddetli idrar kaçırma veya mesaneyi etkileyen doğum kusurları gibi rahatsızlıkları olan kişiler için gerekli olabilir.
Organ naklinin, uyumluluğun sağlanması ve reddedilme riskinin en aza indirilmesi için donörlerin ve alıcıların dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi ve eşleştirilmesini gerektirdiğini unutmamak önemlidir. Transplantasyon prosedürleri karmaşıktır ve özel tıbbi uzmanlık ve olanaklar gerektirir.