Bir diyaliz makinesi şu şekilde çalışır:
1. Kan Akışı: Diyaliz makinesi, belirli kan damarlarına yerleştirilen iğneler aracılığıyla hastanın kan dolaşımına bağlanır. Kan vücuttan diyaliz makinesine pompalanır.
2. Diyaliz Membran: Kan, yarı geçirgen bir zar içeren bir diyalizörden akar. Bu membran bir bariyer görevi görerek atık ürünlerin ve fazla suyun geçmesine izin verirken kırmızı kan hücreleri ve proteinler gibi temel bileşenleri de korur.
3. Filtreleme: Membranın diğer tarafında, sağlıklı kanın bileşimini taklit edecek şekilde dengelenmiş temel elektrolitleri ve mineralleri içeren bir sıvı olan diyalizat çözeltisi bulunur. Kandaki atık ürünler ve fazla su, zardan diyalizat çözeltisine yayılırken, gerekli maddeler kanda kalır.
4. Sürekli Dolaşım: Atık maddelerden arındırılan filtrelenen kan, diyaliz makinesi aracılığıyla hastanın vücuduna geri verilir. Hemodiyaliz olarak bilinen bu filtreleme işlemi, genellikle birkaç saat süren diyaliz seansı sırasında sürekli olarak gerçekleşir.
Diyaliz makinesi, atık ürünleri uzaklaştırmanın yanı sıra, çeşitli organ ve sistemlerin düzgün işleyişini sürdürmek için hayati önem taşıyan vücuttaki elektrolit dengesinin ve sıvı seviyelerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.
Diyaliz makineleri böbreklerin bazı temel fonksiyonlarını etkili bir şekilde yerine getirse de, sağlıklı böbreklerin gerçekleştirdiği karmaşık fizyolojik süreçlerin yerini tam olarak tutamaz. Diyaliz, böbrek yetmezliği veya ciddi böbrek yetmezliği olan kişiler için, böbrek nakli yapılana veya böbrekler işlevleri geri dönene kadar geçici bir önlem olarak hizmet eder.