Demir eksikliği anemisi Aneminin en yaygın türüdür ve kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan protein olan hemoglobinin üretimi için gerekli bir mineral olan demir eksikliğinden kaynaklanır. Demir eksikliği anemisine aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör neden olabilir:
* Yetersiz demir alımı: Bu, özellikle kırmızı et, kümes hayvanları, balık ve diğer demir açısından zengin gıdaların düşük olduğu zayıf bir beslenme nedeniyle ortaya çıkabilir.
* Demir emiliminin olmaması: Buna çölyak hastalığı, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bazı tıbbi durumlar neden olabilir.
* Kan kaybı: Bu, ağır adet kanaması, doğum veya mide-bağırsak kanaması veya peptik ülser hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar nedeniyle ortaya çıkabilir.
Pernisiyöz anemi kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan, daha az görülen bir anemi türüdür. B12 vitamini et, balık, kümes hayvanları ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Pernisiyöz anemi çoğunlukla vücudun midede B12 vitamininin emilmesi için gerekli olan bir protein olan intrinsik faktörü üreten hücrelere saldırdığı bir otoimmün durumdan kaynaklanır. Pernisiyöz anemi ayrıca nadir görülen bir genetik bozukluktan veya Crohn hastalığı veya çölyak hastalığı gibi belirli tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir.
Demir eksikliği anemisi ve zararlı aneminin semptomları benzerdir ve şunları içerebilir:
* Tükenmişlik
* Zayıflık
* Nefes darlığı
* Solukluk
* Baş ağrısı
* baş dönmesi
* Baş dönmesi
*El ve ayakların soğuması
* Kırılgan tırnaklar
* Dilin ağrıması
* konsantre olma zorluğu
* hafıza sorunları
Ancak iki durum arasında bazı temel farklılıklar vardır. Demir eksikliği anemisi tipik olarak yavaş yavaş gelişirken, pernisiyöz anemi aniden gelişebilir. Ek olarak, demir eksikliği anemisi tipik olarak kanda düşük demir seviyelerine neden olurken, pernisiyöz anemi tipik olarak kanda yüksek seviyelerde homosistein ve metilmalonik asit oluşmasına neden olur.
Demir eksikliği anemisi ve pernisiyöz aneminin tedavisi de farklıdır. Demir eksikliği anemisi demir takviyeleri ile tedavi edilirken, pernisiyöz anemi B12 vitamini enjeksiyonları ile tedavi edilir.