1. Disfaji:Yutma Zorluğu
Alzheimer hastalığı yutma güçlüğü olan disfajiye yol açabilir. Bu durum, yiyecek veya sıvıların mide yerine akciğerlere girmesiyle ortaya çıkan bir tür akciğer enfeksiyonu olan aspirasyon pnömonisi riskini artırabilir. Disfaji, yutmayla ilgili kasların koordinasyonunun bozulmasından ve boğaz ve ağızda duyunun azalmasından kaynaklanabilir.
2. Azaltılmış Solunum Tahrik:
Alzheimer ile ilişkili beyin fonksiyonundaki değişiklikler, beynin nefes alma kontrolü olan solunum sistemini etkileyebilir. Bu sığ ve düzensiz nefes alma düzenine yol açabilir. Azalan solunum dürtüsü, hipoksemi (düşük kan oksijen seviyeleri) ve solunum yetmezliği dahil olmak üzere solunum komplikasyonlarına katkıda bulunabilir.
3. Merkezi Uyku Apnesi:
Alzheimer hastalarının, beynin solunum kaslarına uygun sinyaller gönderememesi nedeniyle uyku sırasında nefes almada duraklamalarla karakterize bir durum olan merkezi uyku apnesi yaşama olasılığı daha yüksektir. Merkezi uyku apnesi uyku kalitesini bozabilir, gündüz uykululuğunu artırabilir ve bilişsel işlevi kötüleştirebilir.
4. Bozulmuş Öksürük Refleksi:
Alzheimer hastalığı, solunum yollarındaki salgıların ve yabancı cisimlerin temizlenmesi için gerekli olan öksürük refleksini bozabilir. Bu bozulma solunum yolu enfeksiyonları ve komplikasyon riskini artırır.
5. Hareketlilik ve Fiziksel Aktivitenin Azalması:
Alzheimer, hareketlilik ve fiziksel aktivitede azalmaya neden olarak solunum kaslarının gücünde ve dayanıklılığında azalmaya neden olabilir. Azalan fiziksel aktivite sığ solunuma, akciğer kapasitesinin azalmasına ve solunum komplikasyon riskinin artmasına neden olabilir.
Solunum komplikasyonları Alzheimer hastalığının ileri evrelerine sahip bireylerde yaygındır ve genel sağlık ve refahlarını önemli ölçüde etkileyebilir. Alzheimer hastalığı olan bireylerde solunum sorunlarının yönetilmesi ve etkilerinin azaltılması için düzenli izleme, erken müdahale ve uygun tıbbi bakım çok önemlidir.