Doğrulama yaklaşımı 1960'larda huzurevlerinde yaşlı insanlarla çalışan bir sosyal hizmet uzmanı olan Naomi Feil tarafından geliştirildi. Feil, demans hastası birçok kişiye, onları genellikle baş belası veya yük olarak gören bakım personeli tarafından saygısız ve göz ardı edildiğini gözlemledi. Bu tür bir tedavinin yalnızca demans semptomlarını kötüleştirmeye ve insanların kendilerini daha da izole ve yalnız hissetmelerine neden olduğuna inanıyordu.
Feil'in doğrulama yaklaşımı aşağıdaki ilkelere dayanmaktadır:
- Empati: Bakıcılar kendilerini demanslı kişilerin yerine koymalı ve onların dünyasını onların bakış açısıyla anlamaya çalışmalıdır.
- Kabul: Bakıcılar, demanslı kişileri, duyguları ve davranışları da dahil olmak üzere, yargılamadan veya onları değiştirmeye çalışmadan oldukları gibi kabul etmelidir.
- Saygı: Bakıcılar, demanslı kişilere, onlarla aynı fikirde olmasalar veya onları anlamasalar bile, onurlu ve saygılı davranmalıdır.
- Sabır: Bakıcılar demanslı kişilere karşı sabırlı olmalı ve görevleri tamamlamak veya ihtiyaçlarını iletmek için ekstra zamana ve desteğe ihtiyaç duyabileceklerini anlamalıdır.
Doğrulama yaklaşımının demanslı kişiler için aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faydaları olduğu gösterilmiştir:
- Ajitasyon ve saldırganlığın azalması
- Geliştirilmiş iletişim
- Artan sosyal katılım
- Artan yaşam kalitesi
Doğrulama yaklaşımı demanslı kişilerin bakıcıları için değerli bir araçtır. Bakıcılar empati, kabullenme, saygı ve sabır ilkelerini takip ederek demans hastalarının kendilerini değerli ve desteklenmiş hissetmelerine ve daha tatmin edici hayatlar yaşamalarına yardımcı olabilirler.
Doğrulama yaklaşımını uygulamaya koymak için bazı ipuçları:
- Demans hastası kişiyle vakit geçirin ve onun söyleyeceklerini gerçekten dinleyin. Hikayelerini ya da anılarını düzeltmeye çalışmayın, bırakın kendilerini ifade etsinler.
- Size anlamlı gelmese bile onların duygularını doğrulayın. Onlara, onlar gibi hissetmenin sorun olmadığını ve anladığınızı söyleyin.
- Onların istek ve tercihlerine saygılı olun. Sözlü olarak iletişim kuramasalar bile yine de ne istediklerini ve neye ihtiyaç duyduklarını anlamaya çalışabilirsiniz.
- Sabırlı ve anlayışlı olun. Demanslı kişilerin görevleri tamamlamak veya iletişim kurmak için ekstra zamana ihtiyacı olabilir. Eğer işleri istediğiniz gibi yapmazlarsa sinirlenmeyin veya sabırsızlanmayın.
Doğrulama yaklaşımı kolay değildir ancak buna değer. Bu ipuçlarını takip ederek demanslı bir kişinin hayatında fark yaratmaya yardımcı olabilirsiniz.