Alerjisi olan bir kişi bir alerjenle karşılaştığında bağışıklık sistemi immünoglobulin E (IgE) adı verilen antikorları üretir . Bu antikorlar vücutta mast hücreleri adı verilen hücrelere bağlanır. . Alerjen mast hücreleriyle temasa geçtiğinde onların histamin ve diğer kimyasalları salmasına neden olur. Bu kimyasallar alerjik reaksiyon belirtilerine neden olur.
Bazı durumlarda alerjik reaksiyon şiddetli olabilir ve hatta yaşamı tehdit edebilir. Bu anafilaksi olarak bilinir . Anafilaksi belirtileri arasında nefes almada zorluk, boğazın şişmesi ve kan basıncında hızlı bir düşüş yer alır. Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız derhal tıbbi yardım almanız önemlidir.
Alerjiler, alerjenlerden kaçınarak, ilaç alarak ve immünoterapiyle yönetilebilir. Kaçınma alerjileri yönetmenin en etkili yoludur ancak tüm alerjenlerden tamamen kaçınmak her zaman mümkün değildir. İlaç Antihistaminikler ve dekonjestanlar alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. İmmunoterapi Alerji aşıları olarak da bilinen aşı, zamanla alerjik reaksiyonların şiddetinin azaltılmasına yardımcı olabilir.