Anafilaksi tıbbi bir acil durumdur ve epinefrin (adrenalin) ile acil tedavi gerektirir. Epinefrin, solunum yollarını rahatlatmaya ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilecek bir ilaçtır. Anafilaksi öykünüz varsa yanınızda her zaman bir epinefrin oto-enjektörü (EpiPen) taşımalı ve anafilaksinin belirti ve semptomlarına karşı dikkatli olmalısınız.
Anafilaksinin yanı sıra başka ciddi ve bazen ölümcül alerjik reaksiyonlar da meydana gelebilir. Bu reaksiyonlar şunları içerir:
* Anjiyoödem:Anjiyoödem derinin derin katmanlarının şişmesidir ve gıdalar, böcek sokmaları ve ilaçlar da dahil olmak üzere çeşitli alerjenlere yanıt olarak ortaya çıkabilir. Anjiyoödem yüzün, dudakların, dilin ve boğazın şişmesine neden olabilir ve bu da nefes almada zorluklara neden olabilir.
* Ürtiker:Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ciltte kırmızı, kaşıntılı şişliklerin gelişmesiyle karakterize bir durumdur. Kurdeşenlere gıdalar, böcek sokmaları ve ilaçlar dahil olmak üzere çeşitli alerjenler neden olabilir. Bazı durumlarda kurdeşen, anafilaksi gibi daha ciddi bir alerjik reaksiyonun işareti olabilir.
* Egzama:Egzama, kuru ve kaşıntılı ciltle karakterize kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Egzamaya genetik, çevresel tetikleyiciler (toz akarları ve polen gibi) ve bazı gıdalar dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilir. Bazı durumlarda egzama besin alerjileriyle ilişkilendirilebilir.
Şiddetli alerjik reaksiyon belirtilerinden herhangi birini yaşarsanız derhal tıbbi yardım almanız önemlidir.