IgE aracılı reaksiyonlar en yaygın alerjik reaksiyon türüdür. Bu reaksiyonlar tipik olarak bir alerjene maruz kaldıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkar. IgE aracılı reaksiyonların örnekleri arasında alerjik rinit (saman nezlesi), alerjik konjonktivit (göz alerjisi) ve gıda alerjileri yer alır.
Gecikmiş aşırı duyarlılık reaksiyonları olarak da bilinen IgE aracılı olmayan reaksiyonlar, tipik olarak bir alerjene maruz kaldıktan saatler veya günler sonra ortaya çıkar. IgE aracılı olmayan reaksiyonların örnekleri arasında alerjik kontakt dermatit (alerjene dokunmaktan kaynaklanan döküntü) ve zehirli sarmaşık yer alır.
Alerjik reaksiyonun hızı aynı zamanda alerjene maruz kalma sıklığına da bağlıdır. Tekrarlanan maruz kalma durumunda vücut alerjene karşı daha duyarlı hale gelebilir ve reaksiyonlar daha hızlı ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu nedenle belirli gıdalara veya ilaçlara alerjisi olan kişiler, bir süre sonra bu maddelere tekrar maruz kaldıklarında daha şiddetli reaksiyonlar yaşayabilirler.