|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Alerjiler
Sağlığı ve Hastalıkları

Alerjinin Temelleri:Alerjik Reaksiyon Sırasında Ne Olur?

Bağışıklık sisteminiz alerjen olarak bilinen yabancı bir maddeye aşırı tepki gösterdiğinde alerjik reaksiyon meydana gelir. Bu alerjenler polen ve toz akarlarından belirli gıdalara ve böcek sokmalarına kadar değişebilir. Bir alerjene maruz kaldığında vücut, alerjene bağlanan ve histamin ve diğer kimyasalların salınmasını işaret eden antikorlar üretir. Bu kimyasallar alerjik reaksiyonla ilişkili semptomlara neden olur. İşte ilgili temel adımların bir dökümü:

1. Alerjene Maruz Kalma :

- Bir alerjen vücuda deriyle temas, yutma, soluma veya enjeksiyon (böcek sokması durumunda) yoluyla girer.

2. Antikor Üretimi :

- Bağışıklık sisteminiz alerjeni yabancı olarak tanır ve immünoglobulin E (IgE) adı verilen antikorları üretir. Bu IgE antikorları mast hücreleri ve bazofiller adı verilen spesifik hücrelere bağlanır.

3. Mast Hücresi Aktivasyonu :

- Aynı alerjene tekrar maruz kalındığında alerjen mast hücreleri üzerindeki IgE antikorlarına bağlanır. Bu, histamin ve diğer kimyasal aracıların salınmasını tetikler.

4. Histamin ve Kimyasal Salınım :

- Histamin kan damarlarının genişlemesine ve sızıntı yapmasına neden olarak doku şişmesine ve sıvı birikmesine yol açar. Lökotrienler gibi salınan diğer kimyasallar da alerjik reaksiyon semptomlarına katkıda bulunur.

5. Alerjik Belirtiler :

- Alerjik reaksiyon sırasında yaşanan belirtiler alerjene ve kişinin duyarlılığına bağlıdır. Yaygın semptomlar şunları içerir:

- Hapşırma, kaşıntı ve gözlerde sulanma (alerjik rinit)

- Kaşıntılı cilt, kurdeşen ve döküntüler (ürtiker)

- Nefes almada zorluk, hırıltı ve öksürme (astım)

- Dudakların, dilin ve boğazın şişmesi (anjiyoödem)

- Bulantı, kusma ve karın ağrısı

- Ciddi vakalarda anafilaksi meydana gelebilir, bu da kan basıncında düşüşe ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden semptomlara neden olabilir.

Alerjik reaksiyonların yoğunluk ve şiddetinin kişiden kişiye değişebileceğini unutmamak önemlidir. Alerjik reaksiyon belirtileri yaşıyorsanız, özellikle şiddetli reaksiyonlarda tıbbi yardım almak çok önemlidir. Tetikleyicilerinizi bilmek ve doktorunuz tarafından reçete edilmişse bir epinefrin oto-enjektörü (EpiPen) taşımak, alerjik reaksiyonları etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır