1. Pelvik muayene
Pelvik muayene sırasında doktorunuz kist veya tümör gibi herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek için yumurtalıklarınızı hissedecektir.
2. Ultrason
Ultrason, yumurtalıklarınızın görüntülerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanan ağrısız bir işlemdir. Bu, doktorunuzun kist veya tümörünüz olup olmadığını görmesine yardımcı olabilir.
3. Kan testleri
Bazı kan testleri, doktorunuzun yumurtalık kanseri olan kadınlarda yükselebilen CA-125 adlı hormonu kontrol etmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, yüksek CA-125 seviyesinin mutlaka yumurtalık kanseri olduğunuz anlamına gelmediğini unutmamak önemlidir.
4. MRI
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması, yumurtalıklarınızın ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için manyetik alanları ve radyo dalgalarını kullanan bir tür görüntüleme testidir. Bu, doktorunuzun kist veya tümörünüz olup olmadığını görmesine yardımcı olabilir.
5. Biyopsi
Doktorunuz yumurtalıklarınızda kist veya tümör olduğundan şüpheleniyorsa biyopsi önerebilir. Bu, yumurtalıklarınızdan küçük bir doku örneği almayı ve bunu mikroskop altında incelemeyi içerir.
Yumurtalıklarınızda bir kist veya tümörün işareti olabileceğinden, aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuza başvurmanız önemlidir:
* Pelvik ağrı
* Şişkinlik
* Mide bulantısı
* Kusma
* İdrar yapmada zorluk
* Kabızlık
* Kilo alımı
* Adet düzensizlikleri
Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız doktorunuz yumurtalıklarınızda kist veya tümör olup olmadığını belirlemek için yukarıda listelenen testlerden bir veya birkaçını önerebilir.