Radyasyon tedavisinin nasıl çalıştığına dair basitleştirilmiş bir açıklama:
1. İyonlaştırıcı radyasyon :Radyasyon terapisi iyonlaştırıcı radyasyon kullanır; bu, elektronları atomlardan ve moleküllerden uzaklaştırmaya yetecek enerjiye sahip olduğu anlamına gelir. Bu olduğunda iyon adı verilen yüklü parçacıklar oluşur.
2. DNA hasarı :İyonlaştırıcı radyasyon DNA ile etkileşime girdiğinde DNA iplikçiklerinde kırılmalara neden olabilir. Bu kırılmalar hücrenin doğal DNA onarım mekanizmalarıyla onarılabilir. Ancak hasar çok büyükse veya hücre hasarı onaramayacak durumdaysa hücre ölebilir.
3. Hücre ölümü :Radyasyon tedavisi öncelikle hücre ölümüne neden olarak çalışır. Radyasyon hasarı hücrenin çekirdek gibi kritik kısımlarını etkilediğinde, hücre hayatta kalamayabilir ve sonunda ölebilir. Bu tür hücre ölümüne apoptoz veya programlanmış hücre ölümü denir.
4. Hücre bölünmesinin önlenmesi :Radyasyon aynı zamanda kanser hücrelerinin bölünmesini de önleyebilir. Hücreler iki özdeş yavru hücreye bölünerek çoğalırlar. Radyasyon hücrenin DNA'sına hücre bölünmesini etkileyecek şekilde zarar verirse, hücre düzgün bir şekilde bölünemeyebilir ve sonunda ölebilir.
5. Kanser hücrelerini hedeflemek :Radyasyon tedavisi, sağlıklı hücrelere verilen zararı en aza indirirken kanser hücrelerine yüksek dozda radyasyon vermeyi amaçlamaktadır. Bunu başarmak için radyasyon ışınları, 3D konformal radyasyon terapisi (3D-CRT), yoğunluk modülasyonlu radyasyon terapisi (IMRT) ve hacimsel modülasyonlu ark terapisi (VMAT) gibi modern radyasyon terapisi teknikleri kullanılarak dikkatlice şekillendirilir ve tümör bölgesine yönlendirilir.
6. Tedavi kursu :Radyasyon tedavisi genellikle birkaç haftalık bir süre boyunca birden fazla seansta verilir. Toplam dozun daha küçük parçalara bölünmesiyle sağlıklı hücrelerin onarılması ve iyileşmesi için zaman sağlanır ve bu da yan etki riskini azaltır. Radyasyon dozu, seans sayısı ve diğer ayrıntıları içeren spesifik tedavi planı, kanser türüne, tümörün konumuna ve bireysel hasta faktörlerine göre belirlenir.
7. Radyasyona duyarlılık :Farklı kanser hücresi türleri ve sağlıklı hücrelerin radyasyona karşı duyarlılığı farklıdır. Bazı kanser hücreleri radyasyona daha duyarlıdır, yani radyasyondan daha kolay zarar görürler, bazıları ise radyasyona daha dirençlidir. Radyasyon tedavisinin etkinliği kanser hücrelerinin radyosensitivitesine bağlıdır.
Tedavi sırasında doğruluğu, etkililiği ve güvenliği sağlamak için radyasyon tedavisinin nitelikli radyasyon onkologları ve tıbbi fizikçiler tarafından dikkatli bir şekilde planlanması ve uygulanması gerektiğine dikkat etmek önemlidir.