Ulusal Kanser Kurumu göre, kanseri olan tüm insanların yaklaşık yarısı tedavi diğer türleri ile tek başına ya da kombinasyon halinde radyasyon tedavisi alırlar. Radyasyon tedavisi kanser yok ve tümörü küçültmek içinışınım enerjisi kullanır . Bu zarar kanserli hücrelerde etkili olmasına rağmen, aynı zamanda sağlıklı hücrelere ne yazık ki zararlıdır. Brakiterapi ile yayılanradyoaktif dalgalar çok kısa mesafelerde seyahat. Yoğun nüfuslu kanserli hücre yerlerde uygulanan bu tedavi bazı alternatif seçenekler daha sağlıklı hücrelere zarar daha düşük bir risk içerir .
Özellikleri
Brakiterapi minik radyoaktif pelet kullanır , ya da " tohum " , kanser saldırı. Her bir tohum pirinç tanesi büyüklüğüne eşdeğerdir. Tedavi gerektirenkanser türüne ve durumuna bağlı olarak, 50-100 peletleri ihtiva eden implant radyasyon yayan çeşitli derecelerde yeteneğine sahiptir. Brakiterapi için diğer terimler implant radyasyon terapisi ve iç radyasyon tedavisini içermektedir .
Prosedürler
iki yöntem , interstisyel veya intrakaviter radyoterapi , brakiterapi biri sunar . İnterstisyel prostat , serviks , baş ve boyun , göğüs ve yumurtalık kanseri tedavi etmek için kullanılan tümör ya da yakın doku içine implantın yerleştirilmesini içerir. Rahim kanseri , intrakaviter , intraluminal veya radyasyon terapisi, tedavisi sokulması için , örneğin bir boru veya silindir şeklinde , bir uygulama kullanır. CT tarayıcı veya ultrason makinesi kullanımıen faydalı konumdaimplant yerleştirilmesi ile yardımcı olabilir . Hollow iğneler ve kateterler genellikle ya prosedüründeradyoaktif kaynakların aktarılmasıyöntemi sağlamaktır .
Türleri
Normalde bir ayaktan prosedür , yüksek doz hızlı brakiterapi veya iki kez tekrarlanır günlük olarak birkaç gün veya hafta boyunca . Her oturum , yaklaşık 5-20 dakika süren , radyasyon saldırgan bir doz sağlamak üzere bir implantın yerleştirilmesi ile başlar ve uzaklaştırılması ile sona erer. Düşük doz brakiterapi ile, sürekli olarak radyasyon sınırlı düzeyde serbest bir implant saat veya gün boyunca yerinde kalır. Genellikle hastalar tedaviden önce anestezi alırsınız. Bu tür bir tedavi sırasında, bir hasta gece hastanede kalır. Onlar sonunda boş olana kadar , bazı durumlarda , pelet kalıcı yerleştirme tedavisinde düşük doz bırakın .
Yan Etkileri
Yaygın görülen yan etkilertedavi bölgede şişlik ve hassasiyet bulunur , küçük morarmaarada eşliğinde . Konumu ve alınan tedavi türüne bağlı olarak , hastaların idrar , yutma sorun , ağız yaraları , saç dökülmesi , iktidarsızlık , idrar tutamama veya bulantı ve kusma sırasında ishal , rahatsızlık karşılaşabilirsiniz . Yaklaşık altı ay tedavisinintamamlanmasından sonra , kısırlık , eklem problemleri , lenfödem ve ikincil kanser de dahil olmak üzere geç yan etkiler oluşabilir.