PSA (prostat spesifik antijen), prostat bezi tarafından üretilen bir proteindir. Meni sıvısına salgılanır ve meninin sıvılaşmasına yardımcı olur. Kanda az miktarda PSA da bulunabilir.
PSA testi nedir?
PSA testi, kandaki PSA düzeyini ölçen bir kan testidir. Yüksek PSA düzeyleri hastalığın bir belirtisi olabileceğinden, prostat kanseri için bir tarama testi olarak kullanılır.
Prostatektomi sonrası PSA düzeyim ne anlama geliyor?
Prostatektomi sonrasında PSA düzeyinin saptanamayacak düzeyde veya çok düşük olması gerekir. Prostatektomiden sonra PSA düzeyi yükselirse, bu durum hâlâ prostat dokusunun mevcut olduğunu veya kanserin nüksettiğini gösterebilir.
Prostatektomi sonrasında PSA düzeyim yükselirse ne olur?
Prostatektomi sonrasında PSA düzeyiniz yükselirse doktorunuz muhtemelen sebebini belirlemek için daha ileri testler isteyecektir. Bu testler şunları içerebilir:
* Tekrarlanan PSA testi
* CT taraması veya MRI gibi görüntüleme testleri
* Prostat bezinden biyopsi
Bu testlerin sonuçları doktorunuzun en iyi tedavi yöntemini belirlemesine yardımcı olacaktır.
Tekrarlayan prostat kanseri için tedavi seçenekleri nelerdir?
Tekrarlayan prostat kanseri için tedavi seçenekleri, hastalığın evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:
* Radyasyon tedavisi
* Hormon tedavisi
* Kemoterapi
* İmmünoterapi
* Hedefe yönelik tedavi
Doktorunuz sizinle en iyi tedavi seçeneklerini tartışacak ve sizin için doğru kararı vermenize yardımcı olacaktır.
Tekrarlayan prostat kanserinin prognozu
Tekrarlayan prostat kanserinin prognozu, hastalığın evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Erken teşhis ve tedavi ile tekrarlayan prostat kanseri olan birçok erkek uzun ve dolu bir yaşam sürdürebilmektedir.
Prostatektomi sonrası PSA seviyeniz hakkında sorularınız varsa doktorunuzla konuşun.