|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | mide Kanseri
Sağlığı ve Hastalıkları

Midenin içinde ne var?

Midenin içinde, yiyeceklerin sindirimi ve besinlerin emilmesinde önemli rol oynayan çeşitli bileşenler vardır:

1. Mukoza: Midenin en iç tabakasına mukoza denir. Midenin genişlemesine ve yiyeceklerin yerleşmesine yardımcı olan rugae adı verilen birkaç kıvrımdan oluşur. Mukoza, aşağıdakiler de dahil olmak üzere özel hücrelerle kaplı mide çukurlarını içerir:

- Yüzey mukoza hücreleri: Bu hücreler mide astarını asidik mide sularından koruyan mukus salgılar.

- Parietal hücreler: Parietal hücreler, mide içeriğinin asitleşmesine ve protein sindirimi için en uygun ortamın yaratılmasına yardımcı olan hidroklorik asit (HCl) salgılar.

- Baş hücreler: Baş hücreler, midenin asidik ortamında aktif enzim pepsine dönüştürülen pepsinojeni salgılar. Pepsin proteinlerin sindirimini başlatır.

- Enteroendokrin hücreler: Bu hücreler mide salgılarını ve kas kasılmalarını düzenleyen gastrin gibi hormonları salgılarlar.

2. Submukoza: Submukoza, mukozanın altında bulunan bir bağ dokusu tabakasıdır. Aşağıdakiler dahil olmak üzere kan damarlarını, lenfatik damarları, sinir liflerini ve bezleri içerir:

- Mide bezleri: Mide bezleri hidroklorik asit, pepsinojen ve mukustan oluşan mide suyunun salgılanmasından sorumludur.

3. Muscularis propria: Muskularis propria, submukozayı çevreleyen bir kas dokusu tabakasıdır. Üç kat düz kas lifinden oluşur:

- İç uzunlamasına katman: Bu kas lifi tabakası mide boyunca uzunlamasına uzanır.

- Orta dairesel katman: Kas liflerinin orta tabakası mideyi çevreler.

- Dış uzunlamasına katman: Kas liflerinin en dış tabakası uzunlamasına uzanır ve yemek borusunun uzunlamasına tabakası ile devam eder.

Muskularis propria, sindirimi kolaylaştıran ve yiyeceğin ince bağırsağa doğru hareket etmesine yardımcı olan yiyeceklerin çalkalanmasını ve karıştırılmasını (peristalsis) kontrol eder.

4. Serosa: Midenin en dış tabakası serozadır. Karın boşluğunu kaplayan bir tür epitel doku olan mezotelyumla kaplı ince bir bağ dokusu tabakasından oluşur. Seroza koruma ve yağlama sağlayarak midenin komşu organlara karşı rahatça hareket etmesini sağlar.

Bu bileşenler, gıda sindirimi, besin emilimi, mide salgılarının ve kas kasılmalarının düzenlenmesi gibi midenin temel işlevlerini yerine getirmek için birlikte çalışır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com