Meme kanseri, Amerika Birleşik Devletleri'nde kadınlar arasında cilt kanserinden sonra en sık görülen kanserdir. Sekiz kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanacaktır. Erken teşhis, başarılı tedavinin anahtarıdır; bu nedenle neye bakılacağını ve ne zaman doktora gidileceğini bilmek önemlidir.
Meme Kanserinin Belirtileri
Meme kanserinin en sık görülen belirtisi memede veya koltuk altında yeni bir şişlik veya kalınlaşmadır. Diğer belirtiler şunları içerebilir:
* Memenin boyutunda, şeklinde veya görünümünde değişiklikler
* Süt olmayan meme ucu akıntısı
* Meme ucunun geri çekilmesi (içe doğru dönme)
* Meme veya meme ucunda ağrı
* Çukurlaşma, büzüşme veya kızarıklık gibi cilt değişiklikleri
Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz
Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuza başvurun. Meme kanseri olup olmadığınızı belirleyebilir ve en iyi tedavi yöntemini önerebilirler.
Meme Kanseri Taraması
Meme kanseri taraması, kadınlarda herhangi bir belirti olmadığında meme kanseri açısından test yapılması işlemidir. Tarama, meme kanserinin genellikle daha iyi tedavi edilebilir olduğu erken bir aşamada bulunmasına yardımcı olabilir.
Meme kanseri taramasının en yaygın türü mamografidir. Mamogram, tümörler veya kistler gibi anormallikleri gösterebilen memenin röntgenidir. Mamografi 40 yaş üstü tüm kadınlara önerilmektedir.
Diğer meme kanseri taraması türleri şunlardır:
* Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları
* Ultrason taramaları
* Klinik meme muayeneleri
Doktorunuz yaşınıza, risk faktörlerine ve kişisel tercihlerinize göre sizin için en iyi meme kanseri tarama planını önerecektir.
Erken Teşhis Önemlidir
Erken teşhis başarılı meme kanseri tedavisinin anahtarıdır. Eğer meme kanseri belirtileriniz varsa hemen doktorunuza görünün. 40 yaşın üzerindeyseniz her yıl bir mamografi randevusu alın. Bu adımlar meme kanserinden ölme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.