Meme kanseri, Amerika Birleşik Devletleri'nde kadınlar arasında cilt kanserinden sonra en sık görülen kanserdir. Erken teşhis ve tedavi, başarılı tedavi şansını artırmak için kritik öneme sahiptir. Meme kanserini tespit etmek için kullanılan çeşitli yöntemler vardır:
* Mamografi: Mamogram memenin röntgen filmidir. Meme kanseri için en yaygın tarama aracıdır ve bir doktorun hissedemeyeceği kadar küçük olan tümörleri tespit edebilir.
* Meme ultrasonu: Meme ultrasonu, memenin görüntülerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Mamogramda bulunan şüpheli bölgeleri değerlendirmek veya meme ağrısının teşhisine yardımcı olmak için kullanılabilir.
* Meme MR'ı: Meme MR'ı, memenin ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için manyetik rezonans görüntülemeyi kullanır. Genellikle meme kanseri riski yüksek olan kadınları değerlendirmek veya mamogram veya ultrasonda bulunan meme kanserini teşhis etmek için kullanılır.
* Biyopsi: Biyopsi, küçük bir meme dokusu örneğinin alınarak mikroskop altında incelendiği bir prosedürdür. Meme kanserini kesin olarak teşhis etmenin tek yolu biyopsidir.
Meme Kanseri Taraması
Meme kanseri taramasının 40 yaş üstü tüm kadınlara yapılması önerilmektedir. Amerikan Kanser Derneği, 40-49 yaş arasındaki kadınların her yıl mamografi çektirmesini önermektedir. 50 yaş üstü kadınların iki yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir. Bazı kadınların, bireysel risk faktörlerine bağlı olarak taramaya daha erken başlaması veya daha sık tarama yaptırması gerekebilir.
Düzenli mamogramlara ek olarak kadınlar göğüslerinde aşağıdaki gibi değişiklikler olup olmadığını da bilmelidir:
* Memede veya koltuk altında yeni bir şişlik veya kalınlaşma
* Memenin büyüklüğünde, şeklinde veya görünümünde değişiklikler
* Meme ucu akıntısı (anne sütü dışında)
* Memede kızarıklık, şişlik veya sıcaklık
* Meme derisinde çukurlaşma veya büzülme gibi değişiklikler
Bu değişikliklerden herhangi biri derhal doktora bildirilmelidir.
Meme kanseri taraması sağlıklı kalmanın önemli bir parçasıdır. Kadınlar, önerilen tarama yönergelerini izleyerek meme kanserinin erken tespit edilmesine ve başarılı tedavi şanslarının artırılmasına yardımcı olabilir.