Meme kanseri meme hücrelerinde başlayan bir kanser türüdür. Amerika Birleşik Devletleri'nde kadınlar arasında cilt kanserinden sonra en sık görülen kanserdir.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere meme kanserini tespit etmenin birkaç farklı yolu vardır:
* Mamografi: Mamografi memenin röntgen filmidir. Meme kanseri için en yaygın tarama aracıdır.
* Meme ultrasonu: Meme ultrasonu, memenin görüntülerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Genellikle mamogramda görülen şüpheli bir alanın daha ileri düzeyde değerlendirilmesi için kullanılır.
* Memenin manyetik rezonans görüntülemesi (MRI): Memenin MR'ı, memenin ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için manyetik alanları ve radyo dalgalarını kullanır. Genellikle meme kanseri riski yüksek olan kadınları taramak için kullanılır.
* Klinik meme muayenesi: Klinik meme muayenesi, bir doktor veya hemşire tarafından memenin fiziksel olarak muayene edilmesidir.
Meme Kanseri Taraması
Meme kanseri taraması, hastalığın herhangi bir belirtisi olmayan kadınlarda meme kanserinin aranması işlemidir. Taramanın amacı, meme kanserini başarılı bir şekilde tedavi edilme olasılığının daha yüksek olduğu erken bir aşamada bulmaktır.
Amerikan Kanser Derneği, kadınların 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirmesini önermektedir. Meme kanseri riski yüksek olan kadınların taramaya daha erken başlaması veya daha sık mamografi çektirmesi gerekebilir.
Meme kanseri taramasına ne zaman başlamanız gerektiği ve ne sıklıkta mamografi çektirmeniz gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun.
Meme kanseriyle ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun.