- B hücreleri (B lenfositleri): B hücreleri, belirli yabancı maddeleri (antijenleri) tanıyan ve bunlara bağlanan proteinler olan antikorlar üretir. Bir B hücresi bir antijene bağlandığında hızla çoğalabilir ve antikor salgılayan plazma hücrelerine farklılaşabilir.
- T hücreleri (T lenfositleri): T hücrelerinin, virüsle enfekte olmuş hücreleri ve kanser hücrelerini öldürmek, B hücrelerinin antikor üretmesine yardımcı olmak ve bağışıklık tepkilerini düzenlemek gibi çeşitli işlevleri vardır. Sitotoksik T hücreleri, yardımcı T hücreleri ve düzenleyici T hücreleri gibi farklı T hücreleri türleri vardır.
- Doğal öldürücü (NK) hücreler: NK hücreleri, virüsle enfekte olmuş hücreleri ve kanser hücrelerini önceden duyarlılaştırmaya gerek kalmadan doğrudan öldürebilen bir sitotoksik lenfosit türüdür.
- Diğer lenfositler: B hücreleri, T hücreleri ve NK hücrelerine ek olarak, bağışıklık tepkisinin çeşitli yönlerinde rol oynayan dendritik hücreler, makrofajlar ve mast hücreleri gibi başka lenfosit türleri de vardır.
Lenfositler vücudun enfeksiyonlara karşı savunması, anormal hücrelerin tanınması ve ortadan kaldırılması ve bağışıklık gözetimi için gereklidir. Hem doğuştan hem de kazanılmış bağışıklık tepkilerinde merkezi bir rol oynarlar.