|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | lenfoma
Sağlığı ve Hastalıkları

Lenfositler:Normal Sayı Nedir?

Lenfositler Nedir?

Lenfositler vücudun bağışıklık sisteminde hayati bir rol oynayan bir tür beyaz kan hücresidir. Kemik iliğinde üretilirler ve daha sonra vücutta dolaşarak bakteri, virüs ve mantar gibi yabancı istilacılara karşı devriye gezerler. Lenfositler ayrıca bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde ve otoimmün hastalıkların önlenmesinde de rol oynar.

Normal Lenfosit Sayısı Nedir?

Yetişkinlerde normal lenfosit sayısı milimetreküp kan başına 1.000 ila 4.000 lenfosit arasında değişir.

- Düşük lenfosit sayısı (lenfositopeni), bağışıklık sisteminin zayıfladığının bir işareti olabilir ve bu da kişiyi enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir.

- Yüksek lenfosit sayısı (lenfositoz), enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar ve belirli kanser türleri gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Lenfositlerin Farklı Türleri Nelerdir?

Üç ana lenfosit türü vardır:

1) T hücreleri :Bu hücreler yabancı istilacıları tanımak ve yok etmekten sorumludur. Ayrıca bağışıklık sisteminin düzenlenmesine de yardımcı olurlar.

2) B hücreleri: Bu hücreler, yabancı istilacıların yok edilmesine yardımcı olan proteinler olan antikorlar üretir.

3) Doğal öldürücü hücreler: Bu hücreler, virüs bulaşmış veya başka şekilde hasar görmüş hücrelerin öldürülmesinden sorumludur.

Ne Zaman Doktora görünmeliyim?

Lenfosit sayınız düşük veya lenfosit sayınız yüksekse doktora başvurmalısınız. Doktorunuz anormal lenfosit sayınızın nedenini belirlemek için ek testler isteyebilir ve gerekirse tedavi önerebilir. Düşük veya yüksek lenfosit sayısının tek başına tıbbi bir duruma işaret etmediğini, aynı zamanda stres, egzersiz ve bazı ilaçlar gibi faktörlerden de etkilenebileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, genel sağlık durumunuz bağlamında lenfosit sayınızın doğru değerlendirilmesi ve yorumlanması için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.**

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır