Proto-onkogenler kanserojenlere, radyasyona ve virüslere maruz kalma gibi çeşitli faktörlerle mutasyona uğrayabilir. Bir proto-onkogen mutasyona uğradığında, ihtiyaç duyulmadığında bile sürekli aktif olan bir protein üretebilir. Bu, kontrolsüz hücre büyümesine ve bölünmesine yol açabilir ve bu da sonunda kansere yol açabilir.
Proto-onkogenlerin pek çok farklı türü vardır ve her biri farklı bir kanser türüne yol açabilir. En yaygın proto-onkogenlerden bazıları şunlardır:
* MYC: Bu proto-onkogen hücre büyümesinde ve bölünmesinde rol oynar. Mutasyona uğradığında akciğer kanseri, meme kanseri ve kolon kanseri gibi çeşitli kanserlere yol açabilir.
* RAS: Bu proto-onkogen hücre sinyallemesinde rol oynar. Mutasyona uğradığında akciğer kanseri, kolon kanseri ve lösemi gibi çeşitli kanserlere yol açabilir.
* TP53: Bu proto-onkogen DNA onarımında rol oynar. Mutasyona uğradığında akciğer kanseri, meme kanseri ve kolon kanseri gibi çeşitli kanserlere yol açabilir.
Proto-onkogenler kanser tedavisi için önemli hedeflerdir. Bilim insanları, bu genlerin nasıl çalıştığını anlayarak, onların aktivitelerini engelleyebilecek ve kanser hücrelerinin büyüyüp bölünmesini önleyebilecek ilaçlar geliştirebilirler.