Akut lösemili bireylerde çoklu fırsatçı enfeksiyonların gelişebilmesinin birkaç nedeni vardır:
1.Nötropeni :En önemli faktörlerden biri, nötrofil sayısında ciddi bir azalmanın olduğu bir durum olan nötropenidir. Nötrofiller, vücudu bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı savunmada hayati bir rol oynayan bir tür beyaz kan hücresidir. Akut lösemide, lösemi hücreleri sağlıklı nötrofilleri dışarıda bırakabilir veya bunların üretimine müdahale ederek bu patojenlere karşı savunmanın zayıflamasına yol açabilir.
2.İmmünsüpresif tedavi :Akut lösemi tedavisi sıklıkla kemoterapi ve radyasyon terapisini içerir; bunların her ikisi de bağışıklık sistemini baskılayıcıdır. Bu tedaviler, enfeksiyonlarla mücadele için gerekli olan lenfositler ve makrofajlar dahil olmak üzere bağışıklık sistemini daha da tüketebilir.
3.Kemik iliği ve mukozal bariyerlerde hasar :Lösemi, bağışıklık hücrelerinin üretilmesinden sorumlu olan kemik iliğini bozabilir. Ek olarak lösemi hücreleri, mikroorganizmalar için giriş noktası görevi gören ağız, boğaz ve bağırsaklar gibi mukozal bariyerlere sızabilir ve onlara zarar verebilir. Bu hasar vücudun enfeksiyona karşı ilk savunma hattını tehlikeye atar.
4.Uzun süre hastanede kalma ve maruz kalma :Akut lösemili hastalar sıklıkla uzun süreli hastanede kalırlar ve intravenöz kateterler ve transfüzyonlar gibi sık invazif prosedürlere ihtiyaç duyabilirler. Bu faktörler hastane ortamında bulunan çeşitli mikroorganizmalara maruz kalma riskini artırarak onları enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir.
5.Altta yatan tıbbi durumlar :Akut lösemili bireylerin bağışıklık fonksiyonlarını daha da tehlikeye sokan başka tıbbi durumları olabilir. Örneğin diyabet, kalp hastalığı veya kronik böbrek hastalığı olabilir ve bunların tümü enfeksiyon riskini artırabilir.
6.Viral yeniden etkinleştirmeler :Bazı durumlarda, akut lösemili bireylerde sitomegalovirüs (CMV), herpes simpleks virüsü (HSV) veya varicella-zoster virüsü (VZV) gibi latent virüslerin yeniden aktivasyonu yaşanabilir. Bu virüsler bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde fırsatçı enfeksiyonlara neden olabilir.
Bağışıklık sistemi, lösemi ve tedavi protokolleri arasındaki karmaşık etkileşimler nedeniyle, akut lösemili hastaların çoklu fırsatçı enfeksiyonlara yakalanma riski daha yüksektir. Akut lösemili bireylerde ciddi komplikasyonları önlemek ve sonuçları iyileştirmek için enfeksiyonların erken tanınması ve geniş spektrumlu antibiyotiklerin ve antiviral ilaçların derhal başlatılması önemlidir.