|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | lösemi
Sağlığı ve Hastalıkları

Çoğalan hücreleri yok ettikleri için ne gibi davranırlar?

Virüsler zorunlu hücre içi parazit oldukları için çoğaldıkları hücreleri yok ederler. Bu, çoğalmak için canlı bir konakçı hücreye ihtiyaç duydukları ve bir konakçı hücrenin dışında hayatta kalamayacakları anlamına gelir. Bir virüs konakçı hücreye girdiğinde, kendisinin daha fazla kopyasını üretmek için hücrenin mekanizmasını ele geçirir. Bu süreç konakçı hücreye zarar verebilir ve sonunda ölümüne yol açabilir.

Virüslerin konakçı hücreleri yok etmek için çeşitli mekanizmaları vardır. Bazı virüsler, konakçı hücreyi doğrudan öldüren proteinler üretir. Diğer virüsler konakçı hücrenin DNA'sına veya RNA'sına zarar vererek hücre ölümüne yol açar. Yine başka virüsler, konakçı hücrenin, programlanmış hücre ölümünün bir türü olan apoptoza uğramasına neden olur.

Bir virüsün neden olduğu hasarın türü, virüsün kendisine ve enfekte ettiği konakçı hücreye bağlıdır. Bazı virüsler çok yıkıcıdır ve ciddi hastalıklara neden olabilir, bazıları ise nispeten zararsızdır.

Virüslerin hücreleri nasıl yok edebildiğine dair bazı örnekler:

* İnfluenza virüsü, solunum hücrelerinin yüzeyindeki reseptörlere bağlanan hemaglutinin adı verilen bir protein üretir. Bu bağlanma, virüsün hücreye girmesine, burada çoğalmasına ve sonunda hücreyi yok etmesine izin verir.

* İnsan bağışıklık yetersizliği virüsü (HIV), CD4+ T hücreleri adı verilen beyaz kan hücrelerini enfekte eder. HIV bu hücrelerin DNA'sına zarar vererek hücre ölümüne yol açar. Bu sonuçta yaşamı tehdit eden bir durum olan AIDS'e yol açabilir.

* Ebola virüsü, şiddetli kanama ve doku hasarıyla karakterize olan hemorajik ateşe neden olur. Virüs, kan damarlarını kaplayan endotel hücrelerine zarar vererek kan sızıntısına ve doku hasarına yol açar.

Virüsler insanlarda ve hayvanlarda hastalıkların başlıca nedenidir. Aşıların ve antiviral ilaçların geliştirilmesi viral hastalıkların etkisinin azaltılmasına yardımcı oldu, ancak virüslerin nasıl çalıştığı hakkında hala bilmediğimiz çok şey var.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com