1. Konumlandırma :Hasta, incelenen vücut kısmı röntgen plakasına tam olarak yansıtılacak şekilde konumlandırılır.
2. Radyasyona maruz kalma :Makineden kontrollü miktarda X-ışını yayılır ve vücuttan geçer.
3. Emilim :Kemik gibi yoğun yapılar X ışınlarının önemli bir kısmını emer, kaslar ve organlar gibi daha yumuşak dokular ise X ışınlarının çoğunun geçmesine izin verir.
4. Görüntü yakalama :Vücuttan başarılı bir şekilde geçen X-ışınları, X-ışını emilimindeki değişiklikleri yakalayan ve bunları bir görüntüye dönüştüren bir dedektöre ulaşır.
5. İşleniyor :Yakalanan görüntü, netliğin artırılması ve her türlü bozulma veya bozulmanın giderilmesi için işleme tabi tutulur.
6. Yorumlama :Tıbbi görüntüleri yorumlama uzmanı olan radyolog, röntgenleri inceler ve kemik yapılarını değerlendirerek herhangi bir anormallik, kırık veya hastalık belirtisi arar.
7. Teşhis ve tedavi :Radyolog raporu, doğru tanı koymak ve uygun tedavi seçeneklerini belirlemek için diğer tıbbi bilgilerle birlikte kullanan, sevk eden hekime sunulur.
Kemik röntgenleri kemiklerin sağlığı hakkında değerli bilgiler sağlar ve kırıklar, enfeksiyonlar, kemik tümörleri, gelişimsel bozukluklar, eklem anormallikleri ve diş sorunları gibi çeşitli durumların teşhisinde yardımcı olur. Ayrıca yaralanmalar veya ameliyatlardan sonra kemik iyileşmesini izlemek için de kullanılırlar.