* Tüberküloz: Tüberküloz, akciğerlerde iltihaplanma ve yara izine neden olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Bazı durumlarda bu, kalsifik yara izlerinin oluşmasına yol açabilir.
* Zatürre: Zatürre, akciğerlerde iltihaplanma ve yara izine de neden olabilen bir enfeksiyondur. Bazı durumlarda bu, kalsifik yara izlerinin oluşmasına yol açabilir.
* Sarkoidoz: Sarkoidoz, akciğerlerin ve diğer organların iltihaplanmasına neden olan bir durumdur. Bazı durumlarda bu, kalsifik yara izlerinin oluşmasına yol açabilir.
* Akciğer kanseri: Akciğer kanseri ayrıca akciğerlerde iltihaplanma ve yara izine neden olabilir. Bazı durumlarda bu, kalsifik yara izlerinin oluşmasına yol açabilir.
Akciğerlerdeki kireçlenme izleri sıklıkla asemptomatiktir, yani herhangi bir belirtiye neden olmazlar. Ancak bazı durumlarda şunlara neden olabilirler:
* Öksürük: Akciğerdeki kalsifik bir yara, solunum yollarını tahriş edebilir ve öksürüğe neden olabilir.
* Nefes darlığı: Akciğerdeki kalsifik bir yara, hava akışını kısıtlayabilir ve nefes darlığına neden olabilir.
* Göğüs ağrısı: Akciğerdeki kalsifik bir yara izi, göğüsteki sinirlere baskı yaparsa göğüs ağrısına neden olabilir.
Yukarıda listelenen semptomlardan herhangi birine sahipseniz, akciğerde kireçlenmiş bir yara izi veya altta yatan diğer tıbbi durumları dışlamak için doktorunuza danışmanız önemlidir.
Akciğerdeki kalsifik skar tedavisi genellikle gerekli değildir. Ancak yara izi öksürük, nefes darlığı veya göğüs ağrısı gibi semptomlara neden oluyorsa doktorunuz bu semptomları hafifletecek tedavi önerebilir.