Tütün ürünleri içmek
Sigara, puro ve pipoların tümü, akciğerlerdeki hücrelerin DNA'sına zarar verebilecek çeşitli kimyasallar içeren tütün içerir. Bu hasar, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesine ve bölünmesine neden olan mutasyonlara yol açabilir ve bu da sonunda akciğer kanserine yol açabilir.
Pasif sigara dumanına maruz kalma
İkinci el duman, sigara içen kişinin nefesiyle verdiği ve daha sonra bir başkasının soluduğu dumandır. İlk elden dumanla aynı zararlı kimyasalları içerir ve aynı zamanda akciğer kanserine de neden olabilir.
Asbeste maruz kalma
Asbest, bir zamanlar yalıtım, çatı kaplama ve yer karoları gibi inşaat malzemelerinde yaygın olarak kullanılan bir mineraldir. Asbest lifleri havaya karışabilir ve solunabilir, bu da akciğer kanserine yol açabilir.
Radon gazına maruz kalma
Radon gazı havada ve toprakta bulunabilen radyoaktif bir gazdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde akciğer kanserinin ikinci önde gelen nedenidir.
Ailede akciğer kanseri öyküsü
Ailesinde akciğer kanseri öyküsü olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Bunun nedeni, onları kanserojenlerin etkilerine karşı daha duyarlı hale getiren genleri miras alabilmeleridir.
Diğer risk faktörleri
Akciğer kanseri için diğer risk faktörleri şunlardır:
* Hava kirliliği
* Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
*HIV enfeksiyonu
* Bağışıklık sisteminin zayıflaması
Akciğer kanserinin önlenmesi
Akciğer kanserini önlemenin en iyi yolu sigaraya hiç başlamamak ya da başladıysanız sigarayı bırakmaktır. Ayrıca pasif içicilik, asbest, radon gazı ve diğer akciğer kanseri risk faktörlerine maruz kalmaktan da kaçınmalısınız.