1. Olumsuz Çıkarımlar :Mahkeme, keşif kararına uymayan taraf aleyhine çıkarımlarda bulunabilir. Örneğin hakim, delillerin tarafın aleyhine olduğunu veya tarafın bir şeyler saklamaya çalıştığını varsayabilir.
2. Yaptırımlar :Mahkeme, tarafa uymamaları halinde aşağıdaki gibi yaptırımlar uygulayabilir:
- Para cezaları veya para cezaları
- Dilekçelerin verilmesi (tarafların tutumlarının yazılı beyanları)
- Delillerin engellenmesi (tarafın belirli delilleri duruşmaya sunmasının engellenmesi)
- Tarafa karşı temerrüt kararının girilmesi
3. Denemenin Devam Etmesi veya Ertelenmesi :Talep edilen materyallerin sunulmaması, karşı tarafa delilleri inceleme ve yanıt verme fırsatı vermek amacıyla yargılamanın devam etmesine veya gecikmesine neden olabilir.
4. Davanın Reddi :Ağır vakalarda mahkeme, tarafın keşif emirlerine uymamasının özellikle ciddi veya diğer tarafa zarar verici olduğunu tespit ederse davayı bile reddedebilir.
5. İtiraz :Mahkemenin kararından etkilenen taraf, alt mahkemenin keşif anlaşmazlığını ele alırken hata yaptığını ileri sürerek bir üst mahkemeye itirazda bulunabilir.
Bu olası sonuçlardan kaçınmak ve hukuki süreçte adaleti sağlamak için tarafların keşif kararlarına zamanında ve eksiksiz bir şekilde uyması esastır. Bir tarafın keşif kararına uyması mümkün değilse, durumu ele almaya yönelik potansiyel seçenekleri ve stratejileri tartışmak üzere hukuki tavsiye almalıdır.