hidrojenasyon yöntemi, üç bölümden oluşur :
1 . Doymamış substrate2 . Catalyst3 . Hidrojenasyon
Hidrojen veya hidrojen kaynağı
alt-tabakanın doğasına ve kullanılan katalizöre göre çeşitli sıcaklık ve basınç koşullarında gerçekleştirilir. Genel olarak, bir katalizörün yokluğunda hidrojenasyonu çok yüksek bir aktivasyon enerjisi ( kimyasal bir reaksiyon meydana gelmeden önce , bir atomik sistem alınmış olan en az enerji) sahip olmalıdır , böylece gayri-katalitik hidrojenasyon çoğunluğu çok yüksek bir sıcaklıkta gerçekleştirilir. Katalizör, çok düşük aktivasyon adımların sırası içeren alternatif bir yol sağlayarak , hidrojenasyon oranını hızlandırmaktadır.
Hidrojenasyonda kullanılan
Yüzey
tipik alt-tabakalar aldehidleri, ve ketonlar , alkadienlerin , alkenler , alkenylbenzenes , alkil azidleri , alkinler , benzen , karbonhidratlar , karbon monoksit , esterler , iminler , nitriller , Nitroarenlerin ve bitkisel yağlar .
Katalizörler
hidrojenasyon oranı bazı katalizörlerin varlığında önemli ölçüde artar. Bir katalizör, hidrojen ve alt-tabaka arasında bir kimyasal bağ oluşturur ve birlik kolaylaştırır. Platin , rodyum , palladyum gibi Platin grubu metaller , en sık kullanılanhidrojenasyon katalizörleri bulunmaktadır. Paladyum , nikel , rodyum gibi Nonprecious metali katalizörleri , aynı zamanda , etkin ve ekonomik bir alternatif olan , ancak bunlar oda sıcaklığında genellikle yavaş ve daha yüksek sıcaklıkları gerektirir .
Hidrojen Sources
hidrojenasyonişlemi için hidrojen belirgin kaynağıhidrojen gazı kendisidir. Hidrojen gazı bir basınçlı hidrojen silindir içinde ticari olarak temin edilebilir . Genel olarak, hidrojenasyon hidrojen, en fazla 1 atmosfer içerir. Hidrojen gazı ayrıca doğrudan oluşturulabilir " booster pompalar . " Bununla birlikte, gaz halinde hidrojen gazının büyük bir kısmı , buhar reformasyon işlemi kullanılarak hidrokarbon malzemelerden endüstriyel olarak üretilmektedir. Bazı durumlarda, hidrojen yerine bir hidrojen gazı hidrojen vericilerden elde edilir. Yaygın olarak hidrojen vericileri hidrazin , formik asit ve izopropanol bulunmaktadır. Hidrojenasyon
hidrojenasyon
ısıtır bir ekzotermik ya da ısı salan kimyasal reaksiyondur. Hidrojenasyon süreci sırasında ortaya çıkan ısı ile " hidrojenasyon ısı " olarak adlandırılır. Örneğin, yağlı asitler ya da bitkisel yağların hidrojenasyonunda , ısı yaklaşık olarak 25 Kcal /mol off verilmedi.