|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Kamu Sağlığı Güvenliği | ilk yardım
Sağlığı ve Hastalıkları

İlk yardımda ikincil araştırma nedir?

İlk yardımda ikincil inceleme, hayat kurtaran ilk müdahalelerin (birincil inceleme ve canlandırma) gerçekleştirilmesinden ve yaralının durumu stabil olduktan sonra yaralının sistematik ve ayrıntılı bir değerlendirmesidir. Birincil araştırma, acil müdahale gerektiren kritik, yaşamı tehdit eden koşullara odaklanırken, ikincil araştırma, hemen fark edilmeyen ancak kazazedenin sağlığını ve refahını potansiyel olarak etkileyebilecek diğer yaralanmaları veya tıbbi durumları tanımlamayı ve yönetmeyi amaçlar.

İkincil inceleme, yaralının tepeden tırnağa muayenesini, çeşitli yaralanma ve durumların belirti ve semptomlarının kontrol edilmesini içerir. Genellikle aşağıdaki adımları içerir:

- Tıbbi geçmişi: Yaralının geçmiş tıbbi geçmişi, alerjileri, mevcut ilaçları ve ilgili tıbbi durumları hakkında bilgi edinin. Bu bilgi potansiyel risk faktörlerinin belirlenmesine yardımcı olabilir ve daha ileri değerlendirme ve tedaviyi yönlendirebilir.

- Hayati belirtiler: Yaralının nabız, solunum, kan basıncı ve ateş dahil yaşamsal belirtilerini kontrol edin ve kaydedin. Normal aralıklardan sapmalar, altta yatan tıbbi durumların göstergesi olabilir.

- Baş ve yüz: Kafayı ve yüzü herhangi bir yaralanma, şekil bozukluğu veya hassasiyet açısından inceleyin. Kanama, şişlik, morarma, yırtılma veya kontüzyon belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Bir kırığa işaret edebilecek herhangi bir çöküntü veya yumru olup olmadığını belirlemek için kafatasını yavaşça elle muayene edin.

- Boyun: Boynunuzu herhangi bir hassasiyet, ağrı veya yutma güçlüğü açısından değerlendirin. Omurga yaralanmasına işaret edebilecek şekil bozuklukları veya anormal konumlanma olup olmadığını kontrol edin. Boyun stabilitesini değerlendirmek için hafif bir hareket aralığı testi yapın.

- Göğüs ve akciğerler: Göğüste herhangi bir şekil bozukluğu, asimetri veya paradoksal hareket (normal nefes almanın ters yönünde hareket) açısından inceleyin. Solunum sorunlarına işaret edebilecek hırıltılı solunum, çıtırtı veya raller gibi anormal nefes sesleri açısından bir stetoskop kullanarak akciğerleri dinleyin.

- Karın: Karnı herhangi bir hassasiyet, ağrı, morarma veya şişkinlik açısından inceleyin. Lokal hassasiyete veya korumaya (yaralı bölgeyi korumak için istemli kas kasılması) dikkat ederek karnınızı nazikçe elle muayene edin.

- Lelvis: Pelviste herhangi bir hassasiyet, ağrı veya dengesizlik olup olmadığını kontrol edin. Olası kırıkları değerlendirmek için iliak tepeleri (kalça kemikleri) ve simfiz pubisi (pelvisin ön kısmındaki eklem) yavaşça sıkın.

- Uzuvlar: Uzuvlarda herhangi bir deformasyon, kırık, burkulma veya çıkık olup olmadığını inceleyin. Her uzuvda nabız, his ve hareketi kontrol edin. Ağrı, şişlik ve duyu azalması ile gösterilebilecek herhangi bir kompartman sendromu (kas bölmesi içinde artan basınç) belirtilerini değerlendirin.

- Nörolojik değerlendirme: Yaralının bilinç düzeyini, gözbebeği boyutunu ve tepkisini, zamana, yere ve kişiye yönelimini ve herhangi bir fokal nörolojik defisiti (vücudun bir tarafında zayıflık veya felç gibi) kontrol etmeyi içeren kısa bir nörolojik değerlendirme yapın.

- Psikososyal değerlendirme: Yaralının duygusal durumunu ve destek ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun. Gerekirse psikolojik ilk yardım sağlayın ve yaralının kendini güvende ve güvende hissetmesini sağlayın.

İkincil araştırma boyunca, bulguların ve kaygıların hastanın bakımıyla ilgilenen diğer sağlık uzmanlarına iletilmesi ve yaralının genel durumuna, yaralanmalarının ciddiyetine veya tıbbi durumlarına göre tedaviye öncelik verilmesi önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır