İş analizi aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılabilir:
* İşe alma: İş analizleri, çalışanların bir işte başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu nitelikler hakkında bilgi sağlayarak kuruluşların işe alım kararlarını daha bilinçli almasına yardımcı olur.
* Eğitim: İş analizleri, kuruluşların, çalışanların işlerini etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri için geliştirmeleri gereken bilgi ve becerileri belirlemelerine yardımcı olabilir.
* Performans yönetimi: İş analizleri, kuruluşların çalışanlar için net performans standartları belirlemesine ve performanslarını bu standartlara göre ölçüp değerlendirmelerine yardımcı olabilir.
* Tazminat: İş analizleri kuruluşların farklı işler için uygun ücret düzeyini belirlemesine yardımcı olabilir.
* Kariyer gelişimi: İş analizleri, çalışanların kendilerine sunulan kariyer yollarını anlamalarına ve kariyer hedeflerine ulaşmaya yönelik planlar geliştirmelerine yardımcı olabilir.
İş analizi süreci tipik olarak aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç adımdan oluşur:
1. Analiz edilecek işi tanımlayın.
2. İşle ilgili bilgi toplayın. Bu, görevli yetkililer, denetçiler ve diğer paydaşlarla yapılan görüşmeler yoluyla yapılabilir; işin gözlemleri; ve/veya mevcut iş tanımlarının ve diğer belgelerin incelenmesi.
3. Bilgileri analiz edin. Bu, işin temel işlevlerinin ve gereksinimlerinin tanımlanmasını içerir.
4. Bir iş tanımı hazırlayın. İşin unvanı, amacı, görev ve sorumlulukları, nitelikleri gibi bilgileri içeren işin yazılı tanımıdır.
5. Bir iş spesifikasyonu geliştirin. Bu, işi başarıyla gerçekleştirmek için gerekli olan beceri, bilgi ve yeteneklerin bir listesidir.