Dolaşım sisteminin yapısı, işlevini çeşitli şekillerde yerine getirmesine olanak sağlar.
* Kalp, kanı vücutta hareket ettirmek için yeterli basıncı üretebilen güçlü bir pompadır. Kalp dört odaya bölünmüştür:iki atriyum ve iki ventrikül. Atriyumlar vücuttan kan alır ve ventriküller kanı vücuda pompalar.
* Kan damarları, kanı vücutta taşıyan bir tüpler ağıdır. Atardamarlar kanı kalpten uzaklaştırır, toplardamarlar ise kanı kalbe geri taşır. Atardamarlar toplardamarlardan daha dardır ve duvarları daha kalındır. Bu, arterlerden akan kanın basıncını korumaya yardımcı olur.
* Kan, oksijeni, besin maddelerini ve atık ürünleri vücutta taşıyan bir sıvıdır. Kan, plazma, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerden oluşur. Plazma kanın sıvı bileşenidir ve içinde su, elektrolitler ve proteinler bulunur. Kırmızı kan hücreleri oksijeni akciğerlerden dokulara, karbondioksiti de dokulardan akciğerlere taşır. Beyaz kan hücreleri enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur ve trombositler kanamayı durdurmaya yardımcı olur.
Dolaşım sistemi homeostazın korunmasında anahtar rol oynayan hayati bir organ sistemidir. Dolaşım sistemi, oksijeni ve besin maddelerini vücut dokularına taşıyarak ve atık ürünleri uzaklaştırarak vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olur.