Boşaltım sistemi, atık ürünlerin ve aşırı sıvıların vücuttan uzaklaştırılmasından sorumludur, böylece homeostazisin ve genel sağlığın korunmasına yardımcı olur. Başlıca işlevleri şunları içerir:
1. Filtreleme:
- Boşaltım sistemi, metabolik yan ürünler (örn. üre), elektrolitler ve kan dolaşımındaki fazla su gibi atık ürünleri filtreler.
2. Eleme:
- Bu atık ürünler filtrelendikten sonra çeşitli şekillerde vücuttan atılır:idrar (idrar sistemi yoluyla), ter (deri yoluyla) ve dışkı (sindirim sistemi yoluyla).
3. Sıvı ve Elektrolit Dengesinin Korunması:
- Boşaltım sistemi vücuttaki sıvı seviyelerini düzenleyerek uygun hidrasyonu sağlar ve dehidrasyonu veya aşırı sıvı tutulmasını önler. Ayrıca elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olarak vücudun çeşitli fizyolojik işlevler için sodyum, potasyum ve klorür gibi temel minerallerin uygun konsantrasyonlarına sahip olmasını sağlar.
4. Kan Basıncının Düzenlenmesi:
- Boşaltım sistemi sıvı ve elektrolit dengesini kontrol ederek dolaylı olarak kan basıncının düzenlenmesine katkıda bulunur. Uygun sıvı ve elektrolit seviyeleri dolaşım sistemindeki kan hacmini ve basıncını etkiler.
5. Asit-Baz Dengesi:
- Boşaltım sistemi kanın pH düzeyinin dar bir aralıkta (7,35-7,45) tutulmasında rol oynar. Asitleri nötrleştirmeye ve vücudun asit-baz dengesini korumaya yardımcı olan bikarbonat iyonlarını (HCO3-) korurken, hidrojen iyonları (H+) gibi asidik atık ürünleri ortadan kaldırır.
Temel olarak böbrekler ve idrar sisteminden (üreterler, mesane ve üretra dahil) oluşan boşaltım sistemi, atık ürünlerin uygun şekilde ortadan kaldırılmasını sağlamak ve vücuttaki iç dengeyi korumak için akciğerler ve sindirim sistemi ile birlikte çalışır.